Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 13 февруари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 13.02.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 13.02.2011

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 13ти Февруари 2011та година, Неделя...

Изпратена 13.02.2011 09:00:47 UTC

Обновена 13.02.2011 12:30:55 UTC

Прегледа на неделния турски печат ще започнем с вестник Сабах. Вестникът съобщава, че президентът на Турция Абдуллах Гюл ще отпътува на четиридневно официално посещение в Иран по покана на иранския президент Махмуд Ахмединеджат. В новината пише, че президентът Гюл ще разговаря с иранския президент и други висши ирански служители, а също така ще се срещне и с генералния секретар на Организацията за Икономическо Сътрудничество, чийто секретариат се намира в Техеран, Яхя Маруф и с генералния секретар на Междупарламентарния Съюз на организацията Ислямска Конференция със седалище също в Техеран, Махмуд Ерол Кълъч. Президентът Гюл ще присъства заедно с иранския президент Ахмединеджат на заседание на турско-иранския делови съвет и след контактите в Техеран ще посети и градовете Исфахан и Тебриз.
Вестник Хюррийет в новината озаглавена "Поздрави на египетския народ" съобщава, че премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е отправил поздрави от свое име и от името на турския народ на братския египетски народ и е честитил настъпването на новия период в страната, като е подчертал, че ще продължат да подкрепят усилията за стабилитет, спокойствие и вътрешен мир в Египет.
Вестник Заман съобщава, че в рамките на политиката си за нулеви проблеми със съседните страни, Турция продължава да разгръща сътрудничеството си със страните от близкия регион. В новината се отбелязва, че министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу е организирал в Тбилиси съвместна пресконференция с външния министър на Грузия Григол Вашадзе и е заявил, че вече гражданите на двете страни ще могат да преминават границата без паспорти, а само предявявайки личните си карти и че са взели решение незабавно да започнат подготовките по въпроса.
Вестник Йени Шафак в новината озаглавена "Оставката на Мубарек стана допинг за финансовите пазари" съобщава, че след оставката на президента на Египет Хюсню Мубарек, индексите на световните борси са започнали да растат и е започнал спад в цените на нефта, златото и облигациите. В новината пише, че откриването на борсата в Кайро, която бе закрита три дена след началото на масовите демонстрации срещу режима на Мубарек, е било отложено с три дена.
Вестник Стар пише в новината под заглавието "Турция е привлекателна за чуждестранните инвеститори", че главният икономически експерт на банката ING Bank Марк Клиф е подчертал, че Турция е преодоляла икономическата криза без да се затруднява, поради което се е превърнала в привлекателна за чуждестранните инвеститори страна. Марк Клиф е отбелязъл, че със своята развиваща се икономика и динамично и младо население, Турция ще даде голям принос и за ЕС.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2