Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 12 февруари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 12.02.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 12.02.2011

Обзор на новините по страниците на турския печат от 12ти Февруари 2011та година, Събота....

Изпратена 12.02.2011 08:37:30 UTC

Обновена 12.02.2011 08:37:30 UTC

Днешната турска преса е дала широко място на заглавна страница на новини във връзка с края на 30 годишното управление на президента на Египет Хюсню Мубарек.
Вестник Хабер Тюрк в новината озаглавена "Свалиха го" съобщава, че след като демонстрациите продължиха, президентът на Египет Хюсню Мубарек, който преди два дена бе заявил че няма да напуска поста, е останал принуден най-после да си подаде оставката. Вестникът сочи, че Мубарек се е настанил в египетския курортен център Шарм Ел Шейх и че египетския народ е посрещнал с радостни възгласи и е чествал с дълги конвои вестта за оставката му. В новината пише, че в момента управлението на Египет е поето от армията.
Вестник Йени Шафак в новина по същата тема пише, че в изявлението на Министерския Съвет на Турция се подчертава, че още от самото начало на масовите демонстрации, Турция е подкрепила исканията на братския египетски народ за демокрация и свобода и се изказва надеждата, че ще протече мирен процес към плуралистичен и демократичен режим, който ще оказва уважение на човешките права.
Вестник Стар също в новина относно събитията в Египет е поместил изявлението на президента на САЩ Барак Обама-Египетския народ надигна своя глас и исканията му бяха изпълнени. Египет никога вече няма да бъде предишната страна. Вестникът пише, че Обама е казал че египетската армия, която е проявила родолюбие и отговорност трябва да осигури и мирния преход към нов режим в страната.
Вестник Миллийет е дал място на изявленията на външния министър на ЕС Катрин Ащън-Оказваме уважение на решението на Мубарек да подаде оставка. Той се вслуша в гласа на народа и проправи пътя за реформи. Бъдещето на Египет е в ръцете на египетския народ. ЕС е готов да окаже необходимата помощ и подкрепа.
В новината озаглавена "Египет се нуждае от свой Ататюрк" вестник Джумхурийет пише, че сенатора от Колорадо на Демократическата Партия в САЩ Марк Урдал е казал, че Египет се нуждае от свой Ататюрк. В новината пише, че по време на участие в телевизионно предаване, сенатор Урдал е направил преценка на събитията в Египет и е казал, че вярват че египетската армия е изиграла ключова роля за съхраняването на мира и за проправянето на пътя за реформи в страната и е подчертал, че примерът от преди сто години с Туpция е показал че наистина и в Египет се изпитва нужда от свой Ататюрк и че турската армия е добър пример за ролята, която в този период може да поеме египетската армия.
Вестник Хюррийет съобщава, че Турция е предала на ООН доклада си във връзка с кървавото израелско нападение от 31ви май 2010та година срещу кораба "Мави Мармара". В доклада се подчертава, че турски, американски и израелски служители са се договорили още преди конвоят да потегли на път, че при възникването на трудна ситуация, конвоят ще се насочи към пристанището Ел Ариш в Египет и че станалите по-късно събития са показали, че Израел не е спазил това споразумение.
Вестник Хабер Тюрк съобщава, че британският вестник Телеграф е изредил седем причини поради които туристите трябва да посетят Турция-историческите монументи, идеалните условия за ветроходство и уиндсърфинг, евтините екскурзии, бийч клубовете, прекрасната природа, летните фестивали и широките възможности за избор предоставени на семействата.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2