Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 16 януари 2011 г.

Помляха Джумая джамия

Пловдивското мюфтийство:Провокатори помляха Джумая джамия

16.01.2011

Полицията предотврати масово сбиване през нощта


От:Красимира Гешева

9 души на възраст от 17 до 31 години са за в пловдивския арест за 24 часа. Според органите на реда заловените мъже са фенове на ФК „Ботев”.

Около 1 часа през нощта автопатрул забелязал 50-ина души, които се насочвали към заведение в центъра на Пловдив. 20 минути по-късно от бара бил получен сигнал за възникнал масов побой.

Веднага на мястото на инцидента били изпратени екипи на сектор „Специализирани полицейски сили” и на Четвърто РУП. Там бодигардовете на заведението и служители на частна охранителна фирма вече били извели скандалната група навън.

Мъжете, които били видимо пияни и силно афектирани, продължили да се държат агресивно. При настъпилата суматоха разярените мъже започнали да хвърлят камъни и бутилки по разтърваващите ги служители.

Били нанесени увреждания на два паркирани наблизо автомобила. Малко по-късно полицаите успели да изтласкат агитката в посока Джумая джамия. Там вандалите започнали да удрят по масивната врата на мюсюлманския храм, счупили прозорци и нанесли много други поражения.

Това не са никакви футболни фенове, а са провокатори, изпратени да ломят храма от бившия мюфтия Осман Хилми. Това са помаци от селата на Родопската яка, докрани от Хилми, за да каже народът „Виждате ли – сред мюсюлманската общност в Пловдив нещата не вървят”, заяви пред Dnes.bg председателят на джамийското настоятелство Ашим Асан.

Припомняме, че от 6 август Асан заедно с новоизбрания районен мюфтия Али Хаджисадък влязоха в храма като официални представители на главния мюфтия на страната Недим Генджев.

Така тогавашният духовен водач на мюсюлманите в Града под тепетата Осман Хилми си тръгна. За извеждането му беше повикана дори полиция.

На 12 февруари тези, които са против управлението на Генджев, свикнат Национална конференция. Тя е напълно незаконна и на нея трябва да се каже: „пловдивските мюсюлмани имат проблеми”, което не е така, заяви Ашим Асан.

Той допълни, че джамията е оборудвана с видеонаблюдение и записите от вандалските прояви ще бъдат дадени на полицията като веществени доказателства.

днес.бг / portalturkey.blogspot.com

:::

Мюсюлманите у нас постоянно са изправени пред казуса за легитимност на вероизповеданието

Автор:БНР,"Неделя 150"

Мюсюлманите в България постоянно са изправени пред правния казус с регистрацията на легитимността на вероизповеданието си в Софийския градски съд, каза в интервю за "Неделя 150" заместник-главният мюфтия Бирали Мюмюн. Това става въпреки декларираната от общността готовност за помощ при решаването на проблемите на вероизповеданието, добави Мюмюн.

Това прави невъзможна работата на изповеданието, тъй като винаги когато се провеждат конференции, има хора, които обжалват тези конференции. Сега отново е насрочена национална конференция с надеждата да се чуе гласът на мюсюлманите в техния избор на ръководни органи.

Българският хелзинкски комитет ще помогне със съвет на мюсюлманите как да излязат от положението, в което се намират, обеща председателят на организацията Красимир Кънев:

България вече три пъти е осъждана за едно порочно отношение, което тя е установила чрез законодателството си между държавата и религиозните общности. Това е може би един от най-сериозните проблеми с правата на човека през изтеклата година.

portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2