Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 16 януари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 16.01.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 16.01.2011

Обзор на новините по страниците на турския печат от 16ти Януари 2011та година...

Изпратена 16.01.2011 08:49:57 UTC

Обновена 16.01.2011 08:49:57 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с новина на вестник Стар. Вестникът пише, че премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще отпътува на 28ми февруари на двудневно посещение в Германия. Вестникът отбелязва, че по време на срещата си с канцлера на Германия Ангела Меркел, която бе обвинила по време на визитата си в кипърската гръцка част Турция за отговорна за неразрешаването на Кипърския проблем, премиерът Ердоган ще запознае Меркел със същността на проблема и с тезите и позициите на Турция.
Вестник Хабер Тюрк е дал място на развоя на събитията в Тунис. В новината пише, че президентът на Тунис Зейнел Абидин Бин Али, който с разрастването на вълненията в страната бе обявил комендатски час, е останал принуден да напусне страната и да се приюти в Саудитска Арабия. В новината се отбелязва, че бившия президент на Тунис е поискал убежище от редица страни, но е получил търсеното убежище само от Саудитска Арабия.
В новина на икономическа тема същият вестник пише, че турските фирми се готвят да реализират в Казахстан инвестиции на стойност 5 милиарда и 500 милиона долара. Вестникът сочи, че министерството на индустрията и съвременните технологии на Казахстан е съобщило, че турските фирми са приключили с процедурите за реализирането на инвестиции.
Вестник Заман пише, че кредитният рейтинг на Гърция, която е в тежка икономическа криза поради високите външни и вътрешни дългове, е паднал под кредитния рейтинг на Турция. В новината се отбелязва, че учреждението за кредитни рейтинги Фич е снижило кредитната оценка на Гърция под оценката "Страна в която може да се реализират инвестиции".
Вестник Ватан съобщава, че за първи път в света, в Турция ще бъде честват "Ден на Хигиената". В новината се подчертава, че целта на деня, който се чества на 16ти януари е да бъдат популяризирани средствата и методите за хигиена, като най-важното средство за защита от заразни болести. В нованата се отбелязва че денят, честването на който е организирано с приноса на Турския Институт по Педиатрия и Европейския Съвет за Хигиена, ще бъде отбелязан с платформа на която ще присъстват първите "Хигиенни Посланици" на Турция.
Вестник Джумхурийет в новина на спортна тема се е спрял на церемонията по откриването на новия стадион на спортния клуб Галатасарай. Вестникът пише, че в рамките на церемонията е била изиграна приятелска среща между футболните отбори на Галатасарай и холандския Аякс, която е завършила с нулево равенство.
В новина също на спортна тема вестник Стар пише, че футболистът от турски произход на германския първодивизионен футболен отбор Борусия Дортмунд Нури Шахин е станал най-скъпия турски футболист с бонсервис от 17 милиона и 500 хиляди Евро. Вестникът припомня, че по-рано тази титла е принадлежала на футболиста на Галатасарай Арда Туран с бонсервис от 16 милиона Евро.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2