Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 16 януари 2011 г.

Ант. Желязкова:ДАНС напълно безконтролно извършва репресии срещу мюсюлманите

Ант. Желязкова:ДАНС безконтролно репресира мюсюлманите

ДАНС напълно безконтролно извършва репресии срещу мюсюлманите. Това заяви пред БНР Антонина Желязкова, председател на Международния център за малцинствата и междукултурните взаимодействия.

Управляващите винаги твърдят, че не се намесват в делата на вероизповеданията, но винаги някой сезира прокуратурата. Те изискват след това действия от ДАНС и ДАНС извършва безобразия спрямо мюсюлманите – изземане на литература, нахлуване по домовете, изземане на компютри в случая със Сърница, когато са отнети и лични средства за лекарства и не са върнати все още, каза тя. На тези хора, които бяха нападнати в Сърница по най-позорен начин, за които обществото гарантира, че не са радикалисти, а са високо образовани свещеници в селата и градовете, където работят, на тях им бяха иззети оръдията на труда – компютъра и книгите, защото ДАНС работи напълно безконтролно, допълни Желязкова. "Кои са арабистите, които ще определят дали това са вредни или нормални книги, кой в една демокрация проверява книги", попита Желязкова.

"Изисквам парламентарен и обществен контрол над ДАНС", категорична бе Желязкова. "Ходете на терен, проверявайте по-добре какви са хората, за които говорите, правите предавания или пишете статии", обърна се Желязкова към медиите. "Моля хората от Сърница да простят, защото там няма нито един млад човек, който не е обхванат от училището, там има абсолютна интеграция на ромите, там всички роми са с висше образование", каза още Желязкова.

Бирали Мюмюн, заместник-главен мюфтия заяви от своя страна, че кризата е тотална, "защото сме пред правен казус, пред който сме поставени постоянно и това е регистрацията на легитимността на изповеданието пред Софийски градски съд". Това прави невъзможна работата на изповеданието, продължи Мюмюн и заяви, че "винаги когато се провеждат конференции, винаги има хора, които ги обжалват и това продължава 20 години". "В момента отново е насрочена национална конференция с надеждата да се чуе гласът на мюсюлманите. Стигаме до изводи, които не са в унисон на демократичните измерения, които са в контекста на ЕС", заяви още Мюмюн.

От своя страна Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет заяви, че ще помогнат на мюсюлманите да излязат от това положение. /БГНЕС

София / България

portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2