Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 15 януари 2011 г.

ЕРДОГАН ПОИСКА ИЗВИНЕНИЕ ОТ МЕРКЕЛ

ЕРДОГАН ПОИСКА ИЗВИНЕНИЕ ОТ МЕРКЕЛ...

Продължават реакциите в Турция във връзка с изявленията които канцлера на Германия Ангела Меркел направи по време на посещението си в Кипърската гръцка част...

Изпратена 15.01.2011 10:30:28 UTC

Обновена 15.01.2011 10:30:28 UTC

Продължават реакциите в Турция във връзка с изявленията които канцлера на Германия Ангела Меркел направи по време на посещението си в Кипърската гръцка част.
Президентът на Турция Абдуллах Гюл подчерта, че лидерът на локомотивна страна на ЕС като Германия трябва да прави по-внимателни и по-конструктивни изявления по подобни проблеми. Гюл припомни че Кипърската гръцка част е била приета за пълноправен член на ЕС в разрез с основните принципи на съюза и подчерта, че подложенията на референдум през 2004та година план на Анан е бил същевременно и план на ЕС. Президентът Гюл каза, че тогавашният еврокомисар отговорен за разширяването на ЕС Гюнтер Верхьоген е отбелязал, че са били измамени от кипърските гърци и че е очаквал Меркел да прави изявленията си осъзнавайки думите на Верхьоген.
Премиерът Ердоган също изрази остра реакция във връзка с изявленията на Мрекел.
Той подчерта, че тези изявления доказват колко неосведомена е Меркел по кипърския проблем.
Премиерът Ердоган каза, че думите на Меркел са накърнили турската страна и са доказали че тя е лишена от исторически познания по проблема, като същевременно са и в пълен контраст с направените от самата нея по-рано изявления във връзка с кипърския проблем. Премиерът Ердоган поиска Меркел да се извини на турската страна, която е направила всички възможни отстъпки и е проявила добра воля в усилията за разрешаване на кипърския проблем.
Премиерът Ердоган каза, че намира за много странни усилията на канцлера на Германия да спечели задоволството на кипърските гърци.

ТРТ / BgTimes.Net

:::

Турският премиер очаква извинения от Ангела Меркел заради изказване относно Кипър

15 януари 2011

Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган поиска от германския канцлер Ангела Меркел да се извини заради критиките й към турската позиция в кипърския конфликт, предаде АФП.
„Подобна позиция и изявления не съответстват на образа на лидер от този ранг. Очакваме от госпожа Меркел да преразгледа познанията си по история и да се извини пред турската страна, която направи всички жертви за уреждане на спора на острова”, заяви турският премиер.
Във вторник, по време на визита в Кипър, Меркел поздрави усилията на гръцките кипърци за разрешаване на конфликта и разкритикува турските жители на острова.

иаф / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2