Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 15 януари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 15.01.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 15.01.2011

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 15ти Януари 2011та година...

Изпратена 15.01.2011 08:41:59 UTC

Обновена 15.01.2011 12:27:24 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с новина на вестник Джумхурийет озаглавена "Падна правителството в Тунис". Вестникът пише, че в резултат на продължаващите от един месец насам в Тунис кървави протестни демонстрации, президентът Зейнел Абидин Бин Али най-напред разпусна правителството, а след това и той напусна страната. Вестникът пише, че контролът в страната е поет от армията и премиерът Мухаммед Ганнуши е назначен временно на президентския пост. В новината се отбелязва, че положението на пребиваващите в тази страна около хиляда турци е добро и че днес те ще бъдат евакуирани от Тунис.
В новината озаглавена "Не може да се позволи нов дестабилитет в Ливан" вестник Йени Шафак съобщава, че след избухналата в резултат на оставки правителствена криза в Ливан, премиерът на Ливан Саад Харири е пристигнал вчера в Анкара за да обсъди с премиера Ердоган ситуацията в страната. Вестникът пише, че Ердоган и Харири са обсъдили политическата ситуация в Ливан и премиерът Ердоган е подчертал, че Турция ще положи усилия за повторното сформиране на правителство на националното единство. В новината пише, че е било прието решение за провеждането на усилени контакти и със влиятелни в Ливан страни като САЩ, Франция, Саудитска Арабия, Катар, Сирия и Египет или пък организирането на конференция с участието на тези страни.
Вестник Миллийет в новината озаглавена "Поиска от Меркел да се извини за изявленията направени в Кипър", съобщава, че след изявлението на канцлера на Германия Меркел направено по време на визитата й в кипърската гръцка част, че кипърските гърци са изявили желание за разрешаване на проблема, но турската страна не е отговорила на тези стъпки, премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е взел решение да отпътува на посещение в Германия. Вестникът сочи, че премиерът Ердоган е казал, че ще осъществи посещение в Германия в периода 28ми февруари-1ви март, и ще обсъди лично с Меркел тезите на Турция във връзка с кипърския проблем.
Вестник Заман в новината под заглавието "Важна стъпка от Баку и ЕС по проекта Набуко", съобщава, че ЕС желаещ да се спаси от силната си обвързаност към Русия в доставката на енергийни източници, е подписал с Азербайджан договор за стратегическо сътрудничество в сферата на енергетиката. В новината пише, че договорът е бил подписан в Баку от президента на Азербайджан Илхам Алиев и председателя на Комисията на ЕС Хосе Мануел Барозу.
"За две години 250 гръцки фирми потърсиха спасение от кризата в Турция". В новината под това заглавие вестник Хюррийет съобщава, че на организирания в Комотини от Съвета за външноикономически връзки Втори Регионален Бизнес форум Турция-Гърция, е станало ясно, че искащи да се спасят от икономическата криза в Гърция гръцки бизнесмени са насочили вниманието си към Турция. В новината се отбелязва, че на форума проведен с участието на представители на частния сектор и на държавни учреждения от двете страни са били обсъдени възможностите за намирането на нови сфери на регионално сътрудничество.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2