Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 23 януари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 23.01.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 23.01.2011

Обзор на новините по страниците на турския печат от 23ти Януари 2011та година, неделя...

Изпратена 23.01.2011 09:23:35 UTC

Обновена 23.01.2011 09:23:35 UTC

Драги слушатели. Днешната турска преса е дала широко място на проведените в Истанбул преговори между Иран и групата Пет плюс Едно относно иранската ядрена програма.
Вестник Заман, в новината озаглавена "Ядрената среща остана без резултат, но дипломатическите канали са отворени" пише, че преговорите в Истанбул над иранската ядрена програма, с участието на представители на Иран, САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия са приключили без да е постигнат успех, тъй като двете страни в кризата са си отправили взаимни обвинения в отговорност за кризата, но също така са подчертали, че продължават да са отворени каналите за дипломатическото му разрешаване. В новината пише, че външният министър на ЕС Катрин Аштън е отбелязала, че предложенията им остават на масата и че държат отворени дипломатическите канали и предава думите на главния ирански преговарящ Саид Джелили-Най-напред трябва да окажат уважение на нашите права.
В новина по същата тема вестник Джумхурийет цитира думите на външния министър на ЕС Катрин Аштън-Очаквахме да проведем задълбочени и широкообхватни преговори, но стана ясно, че иранската страна не е готова за подобни преговори. В новината пише, че главният ирански преговарящ Саид Джелили е подчертал, че срещата в Истанбул трябва да се оцени като възможност за предотвратяване на конфликтите чрез оказване на уважение на международните закони.
Вестник Ватан, в новина на икономическа тема съобщава, че Китай е изпреварил дори и Световната Банка, давайки на страните изпаднали в икономическа криза кредити, чиято обща стойност надвишава сто милиарда долара. Вестникът пише, че за периода 2008-2010та година Китай е предала на развиващите се страни кредит от 11 милиарда долара.
Вестник Сабах се е спрял на предстоящата 41ва Среща на Високо Равнище в Давос. В новината пише, че срещата ще се състои в периода 26-30ти януари и темата на срещата ще бъде "Споделяни норми за нова реалност". В новината се отбелязва, че в Давос ще пристигнат близо 2 хиляди и 500 участници и че се очаква от Турция да присъстват държавният министър и вице-премиер Али Бабаджан и министъра на финансите Мехмед Шимшек.
Вестник Йени Шафак съобщава, че в Холивуд ще бъде организирано специално парти за Турските Авиолинии. В новината се отбелязва, че на партито организиращо се от журналистката Дафне Барак, ръководителите на Турските Авиолинии ще бъдат запознати с редица световно известни кино звезди и с членове на висшата класа в САЩ. В новината се подчертава, че на партито ще присъстват рекламната звезда на Турските Авиолнии, баскетболиста от ЕнБиЕй Коби Брайън и кино звезди като Брус Уилис, Арнолд Шварцнегер, Силвестър Сталон, Джейми Фокс, Ан Хетуей, семейството на Майкъл Джексън.
Вестник Заман, в новината озаглавена "Участниците в зимната универсиада са в Ерзурум" съобщава, че са започнали да пристигат екипите на страните, които ще участват в 25тата зимна универсиада, която ще се проведе в периода 27ми януари-6ти февруари. В новината пише, че първата група пристигнала в Ерзурум е била групата на спортистите от Япония. Вестникът предава думите на генералния координатор на зимните университетски игри в Ерзурум Бекир Коркмаз, че в Ерзурум ще пристигнат 2 хиляди и 920 спортисти, треньори и членове на делегации от 58 страни.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2