Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 21 януари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 21.01.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 21.01.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 21.01.2011 11:37:13 UTC

Обновена 21.01.2011 11:37:13 UTC

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Приятелството с Аржентина бе подновено” съобщава, че след кризата от миналата година избухнала с отмяната на откриването на паметника на великия вожд на турския народ Мустафа Кемал Ататюрк в Буенос Айрес, президентът Абдуллах Гюл е посочил, че Турция и Аржентина са подновили приятелството си. Вестникът отбелязва, че президентът Гюл е посрещнал президента на Аржентина Кристина Фернандез Де Киршнер в президентската резиденция Чанкая. Вестникът акцентува, че в 100ната годишнина от установяването на дипломатически отношения между Турция и Аржентина лидерите на двете страни са взели решение за разгръщане на отношенията. Вестникът отбелязва, че Гюл е припомнил, „В периода от 1890 до 1913та година близо 200 хиляди души емигрирали в Аржентина, които са назовавани „Лос Туркос” тоест турци. Въпреки че етническия произход на повечето от тях да не е турски през периода на Османската държава те са били назовавани турци. Това на свой ред показва колко дългогодишно минало имат отношенията между двете страни” Киршнер на свой ред е акцентува, че „Лос Туркос” е приятелско обръщение.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „САЩ и Иран на една маса” пише, че на официална вечеря организирана вчера от външния министър на Турция Ахмет Давутоглу преди преговорите между Иран и 5те постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия в Истанбул, представителите на Техеран и Вашингтон са седнали на една маса. Вестникът предава, че на вечерята са участвали върховния представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън и помощника й Робърт Купър, главния преговарящ на Иран Саид Джелили и помощника му Али Багери, а така също и държавния секретар на САЩ по политическите въпроси Уилям Бърнс. Вестникът акцентува, че външният министър Давутоглу е отбелязал, „Турция не е посредник в преговорите, а само домакин. При условие, че бъде поискана помощ, Турция може да изиграем важна роля”.

Вестник Заман в новината със заглавие „Започна длъжност правейки важен жест” пише, че новият посленик на САЩ в Анкара Франсис Рикиардоне вчера е пристигнал в Анкара. Вестникът отбелязва, че Рикиардоне, който по-рано е бил на различни постове в Турция на летище Есенбога в Анкара е направил изявлението си на турски език. Вестникът предава, че Рикиардоне е казал „Турция е много важна страна, както за своя регион, а така също и за САЩ. С всеки изминал ден Турция разгръща своето значение и авторитет. Именно поради това моята задача е разгръщането на сътрудничеството и приятелството между нашите народи както казва и президента Барак Обама”.

Вестник Миллиет съобщава, че Венецуела е отправила предложение на Турция да изнасят петрол в замяна на строежа на жилища. Вестникът отбелязва, че министърът на енергетиката и петрола на Венецуела Рафаел Рамирез е казал, че страната му изпитва нужда от голям брой жилища и че са предложили на министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз, Турция, чиито строителен сектор е много развит в замяна на петрол да построи жилища във Венецуела.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2