Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 20 януари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 20.01.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 20.01.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 20.01.2011 11:50:41 UTC

Обновена 20.01.2011 11:50:41 UTC

Вестник Сабах в новината със заглавие „Погледите се насочиха към Турция” пише, че външният министър на Турция Ахмет Давутоглу, който осъществи посещение в Ливан в рамките на намирането на разрешение на правителственната криза избухнала след оттеглянето на Хизбулах от правитерството е провел усилени контакти. Вестникът отбелязва, че след като Саудитска Арабия е оповестила, че се оттегля от посредничеството погледите са били насочени към Турция и че Давутоглу в изявление за журналисти в Бейрут е направил преценка на контактите си в Ливан е казал „Непосредственно след срещата на върха в Сирия завчера и вчера заедно с премиера на Катар Хамид Бин Джасим Бин Джабир Ел Тани проведохме срещи с президента на Ливан Мишел Сюлейман, председателя на парламента Небих Бери, премиера Саад Харири”. Вестникът пише, че Давутоглу е отбелязал, че е провел продължителна среща с лидера на Хизбулах Хасан Насраллах и че в тези рамки са били информирани относно детайлите по въпроса.

Вестник Йени Шафак пише, че премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще осъществи посещение в Украйна на 24 и 25ти януари. Вестникът отбелязва, че Ердоган ще проведе контакти в Украйна за включването на тази страна към другите 66 страни отменили визите при пътуванията на турските граждани. Вестникът сочи, че с отмяната на визите ще бъде обезпечено разгръщането на икономическите отношения между двете страни.

Вестник Хабер Тюрк отбелязва, че президентът на Франция Никола Саркози, който бе дал положителен отговор на поканата за посещение отправена от премиера Реджеп Тайип Ердоган миналата година, ще осъществи двудневно посещение в Анкара на 25ти Февруари заедно със съпругата си Карла Бруни. Вестникът отбелязва, че в дневния ред на Саркози, който ще пристигне със статут на мандатен председател на групата Г-20 са въпроси като ЕС, Кипърския въпрос, Близкия Изток и проекта „Набуко”. Вестникът пише, че в рамките на посещението си в Анкара френският прездент Саркози ще проведе срещи главно с президента Абдуллах Гюл, премиера Реджеп Тайип Ердоган, външния министър Ахмет Давутоглу, държавния министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш.

Вестник Стар пише, че министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз е провел контакти във Венецуела за износа на евтин петрол в замяна на строежа на жилища. Вестникът отбелязва, че вчера Йълдъз е провел контакти с външния министър на Венецуела Николас Мадуро Морос. Вестникът предава, че в изявлението направено от Външното министерство преди официалните преговори се отбелязва, че с Турция ще бъдат проведени контакти по въпроса за финансирането на проекти за строеж на жилища и други инфраструктурни проекти в замяна на петрол.

Вестник Заман в новината със заглавие „През 2011 година Турция ще бъде посетена от 31 милиона туристи” съобщава, че председателят на Федерацията на турските хотелиери Ахмет Барут е казал, че целите им за тази година са 31 милиона туристи и приходи в размер 25 милиарда долара. Вестникът отбелязва, че на пресконференция Барут е оповестил третия доклад на Федерацията на турските хотелиери. Вестникът пише, че Барут е посочил, че миналата година Турция е била посетена от 28 милиона 491 хиляди 931 туриста, което е с 5,23 % повече в сравнение с 2009 година.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2