Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 18 декември 2010 г.

Референдум за членството на Турция в ЕС е ненужен

Цачева:Референдум за членството на Турция в ЕС е ненужен

Референдум за присъединяването на Турция в ЕС е преждевременен и ненужен. Това заяви пред Дарик радио председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Според нея референдум може да има само по въпроси, по които може да се произнесе Народното събрание. Ако то би трябвало да ратифицира такова присъединяване, би могло да има референдум за ратификацията, но не дали Турция да бъде член на ЕС или не.

Акцент в законодателната политика на Парламента до края на годината ще бъде Изборният кодекс. Цачева твърди, че той гарантира, както правата на избирателите, така и честността и прозрачността на изборите. За закъснението в приемането на кодекса тя обвини опозицията, която нарече "неградивните сили, които правиха всичко възможно, за да пречат и саботират приемането му". Председателят на Парламента каза, че има увереност, че в началото на следващата седмица НС ще се поздрави с първия изборен кодекс. Тя опроверга твърденията от ляво и дясно, че с премахването на прекия избор на районни и селски кметове ще се ограничат правата на избирателите. Извънредните заседания на Парламента ще продължат до приемането на промените в НПК, с които се създава специализиран съд. Цачева съобщи, че късно снощи заместникът й Анастас Анастасов е разговарял с представители на Венецианската комисия, от където са подкрепили създаването на специализирания съд. В този смисъл тя определи като несъстоятелен вопъла на опозицията, от където твърдят, че този съд ще бъде всъщност извънреден.

Цецка Цачева коментира още, че в България няма условия за регламентиране на лобизма. Според нея, българите изобщо не познават лобизма, който всъщност е професия и занаят на запад. "На този етап идеята за Закон за лобизма е несъстоятелна", категорична бе тя. Запитана за коментар по повод честите отсъствия на премира от парламентарен контрол и при гласуването на бюджета – тя обвини пък президента, че изобщо не идва в Парламента. "Засегната съм от поведението на президента. Изобщо не идва в парламента", оплака се Цецка Цачева без да коментира скандалното отсъствие на премиера и от дебатите по вота на недоверие към правителството и думите му, че той не е безделник като депутатите./БГНЕС

София / България

portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2