Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 18 декември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 18.12.2010

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 18.12.2010

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 18ти декември 2010та година....

Изпратена 18.12.2010 08:20:00 UTC

Обновена 18.12.2010 08:20:00 UTC

Прегледа на днешния турски печат започваме с новина на вестник Заман. Вестникът съобщава, че Европейския Център за Ядрени Изследвания CERN е одобрил молбата за членство на Турция и че сред другите страни приети за член на центъра са Израел, Словения и Кипърската гръцка част. В новината се отбелязва, че се очаква всички страни кандидати да получат в срок от две или три години статут на пълноправни членове.
Същият вестник съобщава в новината озаглавена "Нарастна гласът на Турция в Международния Валутен Фонд", че Изпълнителният Съвет на фонда е одобрил реформите във фонда, предвиждащи да бъде увеличен гласът на развиващите се страни. Вестникът сочи, че сред десетте страни с най-силен грас във фонда са заели място Бразилия, Русия, Индия и Китай и че квотата на Турция е нарастнала с 0,98 а глаcът й с 0,95 процента.
Вестник Ватан съобщава, че председателят на Камарата на Представителите на Конгреса на САЩ Ненси Пелоси е казала, че е готова в срок от 48 часа да постави в дневния ред на камарата проекта във връзка с арменските твърдения за събитията от 1915та година и че министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу е потърсил по телефона Държавния Секретар на САЩ Хилари Клинтън и е поискал американската администрация да предприеме инициативи за възпрепятстването на тази проекто-резолюция.
Вестник Хабер Тюрк пише, че след контракта за рекламен филм сключен с американската баскетболна звезда Коби Брайън, Турските Авиолинии са подписали контракт за рекламен филм и със световната звезда на женския тенис, 20 годишната датчанка Каролин Возняк.
В новината озаглавена "Преговори за безвизово пътуване" вестник Стар пише, че BBC е съобщила че Турция е поискала в отговор на подписването на договор с ЕС във връзка с нелегалната емигтрация през територията на страната, да бъде подписан договор за безвизово пътуване на турските граждани за страните от съюза.
Вестник Ватан в новина по същата тема отбелязва, че е готов текстът на договора предвиждащ повторното предаване на Турция на нелегалните емигранти пристигнали в ЕС през нейна територия, и че Турция е поставила като условия за подписването на този договор да бъде даден стартът на преговори за анулиране на визовия режим за турските граждани за страните от Шенгенската зона.
Вестник Йени Шафак пише в новината озаглавена "ЕС замрази бюджет", че е станало ясно че страните от ЕС са постигнали тайно споразумение за замразяването на бюджета си до 2020та година и че се очаква това решение да предизвика реакциите на страните членки на съюза със слаба икономика.
Вестник Джумхурийет съобщава в новина на спортна тема, че след тегленето на жребиите в шве4йцарския град Нийон за втория тур на Лига Европа, съперник на Бешикташ е станал украинския Динамо Киев. В новината се съобщава, че първата среща ще се играе на 17ти февруари, а срещата реванш на 24ти февруари.ТРТ

portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2