Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 21 декември 2010 г.

Гърците учат турски по неволя

Гърците учат турски по неволя

Чаша турско кафе, моля!

Чаша турско кафе, моля!

Турското кафе, турско ли е или гръцко? Двете държави и до ден днешен се карат за това. Липсата на работа в банкрутирала Гърция кара все повече млади хора да забравят враждите и да търсят работа отвъд границата.

Сия Харами е на 26 години. Преди 18 месеца тя завършва право в Атинския университет. Оттогава напразно си търси работа. Тази съдба споделят хиляди млади хора в Гърция. „Сега се оглеждам за работа в чужбина. В моята родина не виждам вече никакви шансове”, казва младата юристка Сия Харами. Тя е изпратила вече дузина молби за работа в Лондон, Манчестър, но също и в САЩ, Канада и Австралия.


Гърците погребаха
гръцката икономика

Гръцката икономика се топи, населението също

Рецесията е сковала здраво Гърция. За тази година икономиката ще регистрира спад от над 4%, а следващата ще се стопи вероятно с още 3%. Безработицата достига 12,6 на сто - най-високата от 13 години насам. От януари са закрити над 200 000 работни места. Сред гърците под 25-годишна възраст всеки трети е вече без работа.

Мнозина искат да емигрират. ”Има три пъти повече заявки отколкото преди една година”, казва Костас Макрис. Той съветва гърци, които искат да емигрират в САЩ, Канада или Австралия. Помага им за получаването на визи и разрешения за работа и осигурява контакти с евентуални работодатели.

„Повечето обаче имат погрешни представи за вероятността бързо да си намерят работно място в чужбина. Който е над 45 или е без професионална квалификация, няма никакви шансове”, посочва Макрис.

Гърция има дълга мигрантска традиция. В началото на 20-и век стотици хиляди гърци търсеха щастието си в „Новия свят” или в далечна Австралия. През 60-те години на миналия век се отприщи гастарбайтерският поток за Германия. До 1973 година, когато престана привличането на работна сила от чужбина, в Германия бяха дошли на работа почти един милион гърци.

Тогава обаче това бяха главно неквалифицирани работници от бедните села в Северна Гърция. В наши дни ситуацията е друга. Сега грози опасност страната да изгуби своите най-добри таланти. Седем от десет завършили университет млади гърци възнамеряват да обърнат гръб на родината си.

Добре дошли!

Добре дошли!

Търсят се уроци по турски

Нарастваща притегателна сила за мнозина гърци упражнява и съседна Турция, чиято икономика вероятно ще регистрира тази година ръст от 8%. „От шест месеца получаваме все повече запитвания от страна на желаещи да се изселят в Турция”, казва пред вестник „Катимерини” Зано Апикян, президент на гръцко-турската търговска палата в Солун.

При търсенето на работа в съседна Турция е от предимство не само това, че в тази страна има близо 400 гръцки фирми. ”Много гърци говорят също и турски”, казва Апикян.

Изглежда потенциалните имигранти не се се смущават от това, че от столетия насам двата народа минават за врагове. Във всеки случай езиковите училища в Гърция регистрират нарастващо търсене на курсове по турски език.


дв / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2