Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 30 декември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 30.12.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 30.12.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 30.12.2010 11:33:46 UTC

Обновена 30.12.2010 11:33:46 UTC

Вестник Хюрриет съобщава, че Съветът за национална сигурност е бил свикан вчера под председтаелството на президента Абдуллах Гюл в президентската резиденция Чанкая. Вестникът отбелязва, че последното за годината заседание на Съвета за национална сигурност е продължило 5 и половина часа.

Вестник Сабах в новина по темата акцентува, че на заседанието на Съвета за национална сигурност са били обсъдени и някои международни въпроси. Вестникът пише, че в тези рамки е било изразено задоволство от новото иракско правителство, което бе сформирано на 21 декември и е било акцентувано, че Турция ще окаже всякаква подкрепа за усилията на новото правителство да разреши проблемите в сферите на сигурността, политиката и икономиката пред които е изправен иракския народ.

Вестник Заман отбелязва, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган придружаван от 150 членна делегация от бизнесмени ще осъществи посещение в Катар, който през 2022 година ще бъде домакин на Световното първенство по футбол и в рамките на контактите си ще поиска реализацията на значителна част от инфраструктурните инвестиции, които ще бъдат осъществени в Катар в рамките на Световното първенство, да бъдат дадени на турските фирми. Инфраструктурните инвестиции, които ще бъдат осъществени в рамките на Световното първенство в Катар се очаква да възлязат на 50 милиарда долара.

Вестник Стар в новината със заглавие „Целта в сферата на износа бе превишена” съобщава, че държавният министър Зафер Чаглаян е оповестил данните от сферата на износа на Турция. Вестникът предава, че министър Чаглаян е казал, че целта за осъществяването на износ на стойност от 107 милиарда и 500 милиона долара първоначално е била ревизирана и повишена на 117 милиарда и 500 милиона долара и че тази сума е била надвишена на 27 декември 2010 година.

Вестник Ватан в новината със заглавие „Гърците търсят работа в Турция” отбелязва, че гръцките граждани са започнали да емигрират в Турция и главно в Истанбул в търсене на по-добър живот. Вестникът предава, че в новината позоваваща се на радио „Гласът на Америка” се посочва, че мнозинството от гръцките граждани емигриращи в Турция са академици, чиито корени са от Истанбул.

Вестник Хюрриет съобщава, че президентът на САЩ Барак Обама е назначил Франсис Рикиардоне за посланик на САЩ в Анкара, чиито назначение чакаше от 5 месеца в Сената. Вестникът предава, че се очаква новия посланик на САЩ да пристигне в Анкара идната седмица.

Вестник Хабер Тюрк отбелязва, че Проф. Др. Мурат Гюнел председател на катедрата по мозъчна хирургия в университета Йейл е бил включен сред 10те най-влиятелни турци през 2010 година със своето генетично откритие. Вестникът пише, че Проф.др. Гюнел е установил гена, който предизвиква мозъчни увреждания при децата от кръвно-родствени бракове.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2