Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 19 декември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 19.12.2010

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 19.12.2010

Обзор на новините по страниците на турския печат от 19ти декември 2010та година...

Изпратена 19.12.2010 08:58:21 UTC

Обновена 19.12.2010 08:59:54 UTC

Сред главните новини заели място по страниците на днешната турска преса са подновените в САЩ инициативи за внасяне на проекто-резолюцията относно арменските твърдения за събитията от 1915та година в Камарата на Представителите на Конгреса на САЩ.
Вестник Хабер Тюрк пише, че министърът на външните работи на Труция Ахмед Давутоглу е подчертал, че ако проекто-резолюцията подкрепяща арменските твърдения за събитията от 1915та година бъде приета в Камарата на Представители, целият свят ще стане свидетел на реакцията на Турция. В новината пише, че се планира дори отзоваването на посланика на Турция във Вашингтон Намък Тан.
Вестник Йени Шафак сочи, че докато Иран се подготвя за насрочените за месец януари идната тодина преговори над ядрената криза с групата Пет плюс Едно в Истанбул, САЩ и ЕС обмислят нови санкции срещу тази страна.
Вестник Хюррийет пише, че Али Екбер Салихи, който бе временно назначен на поста външен министър, вчера е поел официално поста. В новината се съобщава, че в словото което е произнесъл на церемонията Салихи е казал, че една от приоритетните цели на иранската външна политика ще бъде изграждането на близки отношения със съседните страни и с целия ислямски свят и че специално значение ще се отдаде на отношенията с Турция и Саудитска Арабия. Салихи е подчертал, че Иран и Турция са две силни страни със стратегическо разположение и със силни културни и исторически връзки.
Същият вестник съобщава, че според статията на Дейвид Крейфорд от Уол Стрийт Джърнъл, САЩ и ЕC обсъждат нов пакет със санкции срещу Иран и дори пълното преустановяване на преговорите с тази страна.
Вестник Заман пише, че военните маневри на южнокорейския остров Йонпьонг, който бе подложен на артилерийски обстрел от Северна Корея, са били отложени поради лошите метеорологични условия. В новината пише, че по-рано севернокорейската администрация е отправила предупреждението, че провеждането на маневрите ще изправи Южна Корея на прага на катастрофа. Вестникът сочи, че след разпространяването на новините за подготвящите се маневри, Русия и Китай са изразили безпокойство, а САЩ са подкрепили Южна Корея подчертавайки, че тази страна има законното право да провежда маневри.
Вестник Сабах съобщава, че президентът на ТРСК Дервиш Ероглу ще бъде подложен на сърдечна операция в Турция.
Същият вестник съобщава, че Международния Валутен Фонд е публикувал втория си доклад за следпрограмното състояние в Турция. В новината пише, че според доклада, ръстът на турската икономика през настоящата година ще надхвърли 8 процента и по този начин тя ще заеме място сред най-бързо развиващите се европейски икономики.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2