Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 24 ноември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 24.11.2010

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 24.11.2010

Обзор на новините по страниците на турския печат от 24ти ноември 2010та година...

Изпратена 24.11.2010 08:15:29 UTC

Обновена 24.11.2010 08:15:29 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с вестник Заман. Вестникът съобщава, че членът на президентския съвет на Босна и Херцеговина Бакир Иззетбегович, е осъществил първото си след избирането му на поста посещение в чужбина, в Труция. В новината пише, че вчера Иззетбегович е разговарял във външното министерство с министъра на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу и че на организираната след разговора съвместна пресконференция, Давутоглу е подчертал, че отдават огромно значение на мира и стабилитета в Босна и Херцеговина. Вестинкът съобщава, че Бакир Иззетбегович е казал, че са благодарни на Турция за подкрепата й в контактите на Босна и Херцеговина с НАТО и другите евро-атлантически институции.
В новината озаглавена "Важна среща в Астана" вестник Сабах съобщава, че след период от 11 години в столицата на Казахстан Астана ще се проведе среща на високо равнище на държавните и правителствени лидери на страните членки на Европейската Организация за Сигурност и Сътрудничество. В новината пише, че на срещата на 56 членната организация, която ще се проведе в периода 1-2ри декември, ще присъстват представители от 61на страни, като 29 страни ще бъдат представени на ниво държавни лидери и Турция ще бъде представена от президента Абдуллах Гюл.
Вестник Джумхурийет съобщава, че в тазгодишния списък на американското списание Форейн Полиси за "100те най-важни интелектуалци в света", е включено и името на външния министър на Турция Ахмед Давутоглу и съобщава, че той ще отпътува в края на седмицата за Вашингтон, за да участва в церемонията по връчването на наградите и по време на тази визита ще поиска да бъде уредена среща с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън.
Вестник Хабер Тюрк, в новината озаглавена "Ядрена Корея нападна Южна Корея" съобщава, че между двете Кореи отново е избухнал горещ конфликт и че в резултат на артилерийския огън открит от Северна Корея срещу южнокорейски остров са загинали двама южнокорейски военнослужещи.
Вестник Йени Шафак пише, че израелския парламент е одобрил закона предвиждащ да бъде организиран референдум над евентуално решение за изтегляне от анексираните Глански Възвишения и Източен Ерусалим. В новината се отбелязва, че палестинската администрация от своя страна е подчертала, че решението за слагане на край на окупация не може да се подлага на референдум и че мирът ще бъде установен с изтегляне от окупираните през 1967ма година територии.
Вестник Стар съобщава, че в мината Райк Ривър в Нова Зеландия, в която бяха затрупани 29 миньора, е станала нова експлозия на газ гризу и това е погасило всички надежди за спасяването живи на затрупаните миньори. В новината се отбелязва, че сваленият в мината пълна с отровен газ робот-камера не е открил никакви следи за присъствието на живи миньори.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2