Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 23 ноември 2010 г.

Преглед на печата - 23.11.2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 23.11.2010

Преглед на новините за Турция по страниците на чуждия печат...

Изпратена 23.11.2010 13:07:21 UTC

Обновена 23.11.2010 13:07:21 UTC

Драги слушатели. Предлагаме ви преглед на новините за Турция заели място през изтеклата седмица в чуждестранните медии.

Британския телевизионен канал Би Би Си излъчи репортаж с президента на Турция Абдуллах Гюл, който получи на церемония организирана в Лондон международната награда Чатъм Хауз. Британският медиен гигант отбеляза, че в репортажа си президентът Гюл е изразил надеждата си че преговорите за членството на Турция в ЕС ще приключат с успех, като е казал също така, че е необходимо да се търсят мирни пътища за разрешаването на международните проблеми.

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган продължава да е на челно място в класацията на американското списание Таймз за Политик на Годината. Президентът на САЩ Барак Обама е на седма позиция. В списъка на Таймз са включени имената на 25 световни лидери и политици и името, което ще заеме челното място и ще получи титлата Политик на Годината ще придобие категоричност след като приключи срока на гласуване по интернет. Списанието подчерта, че Ердоган е бил включен в списъка поради успешните си външнополитически инициативи, които са го превърнали в глобален актьор. Също така се сочи, че Турция е започнала да се възползва по-добре от геополитическото си значение и е увеличила международната си сила и авторитет.

Гръцкото месечно списание Икономики Епитеориси се е спрял на състоялата се преди няколко дена в Истанбул есенна среща на икономическата преса на ЕС. Списанието пише, че държавния министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш е привлякъл внимание на икономическия ръст на Турция и е казал, че тя се е превърнала в страна на възможностите.

Германският вестник Файнейшъл Таймз Дойчланд съобщава, че през първата половина на 2010та година турската икономика е реализирала ръст от около 11 процента и е посочил, че за последния 6 годишен период много германски фирми са открили свои филиали в Турция и че в момента в тази страна работят 4 хиляди 335 германски фирми.

В новина публикувана в австралийския вестник Дъ Ейч се заявява че Международния Валутен Фонд е обявил Турция като 17тата по сила икономика в света. Вестникът е засегнал и икономическата и финансова среда в Истанбул и е отбелязал, че през 2008ма година списание Форбес е поставило Истанбул на четвърто място сред петте най-привлекателни за милиардерите градове в света.

...

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 23.11.2010

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 23ти ноември 2010та година.

Изпратена 23.11.2010 07:45:33 UTC

Обновена 23.11.2010 08:03:31 UTC

Прегледа на днешния турски печат започваме с новина на вестник Сабах засягаща коментарите на премиера Ердоган във връзка с обсъдения в на срещата на високо равнище на НАТО в Лисабон проект за базиране на системи за противоракетен щит в Турция. В новината пише, че засягайки този въпрос, премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е подчертал, че все още, не е ясно кой ще поеме командването на системата за противоракетен щит.
Вестник Йени Шафак от своя страна е дал място на коментарите на министъра на външните работи Ахмед Давутоглу във връзка с новините по страниците на израелската преса, че командването на системата за противоракетен щит е предадено на Турция. Давутоглу е подчертал, че влиянието на Турция във всички механизми на НАТО е неоспоримо и че Турция притежава силно право на глас в централното командване на алианса.
Вестник Хюррийет съобщава, че на срещата на високо равнище на НАТО, Русия е предложила базирането на двузонална противоракетна система. В новината пише, че руската администрация е предложила да поеме противоракетната защита на НАТО срещу заплахи от изток, а НАТО да поеме защитата на Русия от заплахи произтичащи от запад.
В новината озаглавена "Неочаквано посещение на Давутоглу във Вашингтон" вестник Сабах съобщава, че външният министър Давутоглу ще отпътува в събота за Вашингтон, където ще получи награда, след което ще разговаря с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън и с представители на американския сенат.
Вестник Йени Шафак, в новината под заглавието "Турция ще влезе в ЕС през пристанищата" пише, че продължава реализацията на проекта "Плаващия остров Турция", целта на който е представянето на Турция в рамките на процеса на членство в ЕС. Вестникът сочи, че на 8ми март 2011та година два кораба уредени като изложбени зали ще потеглят на път, за да представят на европейсците прогреса постигнат от Турция.
Вестник Ватан съобщава, че зелената светлина която Ирландия даде на финансовата помощ на ЕС и Международния Валутен Фонд не е разсеяла напълно опасенията относно европейската икономика и се правят прогнозите, че въпреки тази помощ от около 90 милиарда евро, кризата може да се прехвърли в Португалия и Испания, които също са изправени пред криза с изплащанията на външните дългове.
В новина на вестник Хабер Тюрк пише, че продължават усилията за спасяването на 29тте миньора, които бяха затрупани в мината Пике Ривър в резултат на експлозия на газ гризу на 19ти ноември. В новината се отбелязва, че спасителните екипи се възползват от най-модерна апаратура за да установят точно мястото където се намират миньорите.
Вестник Хюррийет съобщава в новината озаглавена "Фестивал на Смъртта", че в последния ден на организирания в Камбоджа фестивал на водата е възникнало стълпотворение на мост над река, в резултат на което мостът е рухнал и са загинали 345 души и над 400 души са били ранени.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2