Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 21 ноември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 21.11.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 21.11.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 21.11.2010 11:53:17 UTC

Обновена 21.11.2010 11:53:17 UTC

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Турция спаси престижа на НАТО” съобщава, че президентът на Турция Абдуллах Гюл, който се завърна в Турция снощи след края на срещата на върха на НАТО в изявление преди да отлети от Лисабон е казал „Турция за пореден път потвърди, че НАТО е отбранителна организация. Турция предотврати погрешните разбирания. Турция спаси престижа на НАТО, предотврати уронването на авторитета на Алианса”. Вестникът отбелязва, че по време на срещата между президента Гюл и президента на САЩ Барак Обама са били дискутирани въпросите за сътрудничеството между НАТО и ЕС, проекта за противоракетния щит и борбата срещу терора и акцентува, че Обама е изразил подкрепата на САЩ за Турция по тези три въпроса.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Членството на Турция ще укрепи позициите на ЕС” предава, че президентът на САЩ Барак Обама в интервю за италианския вестник „Ла Република” е казал, че САЩ подкрепя членството на Турция в ЕС и че това членство ще бъде не само в полза на Анкара, но и на Съюза. Обама е казал „Убедени сме, че Турция изпълнявайки критериите ще има голям принос за ЕС и едновременно с това въпросните реформи ще донесат големи придобивки на самата Турция”.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Процеса на преговори вече трябва да приключи” съобщава, че президентът на ТРСК Дервиш Ероглу е изразил задоволство от тристранната среща по Кипърския въпрос с генерлания секретар на ООН Бан Ки Мун и лидера на кипърските гърци Димитрис Христофяс в централата на ООН в Ню Йорк и е акцентувал, че вече е настъпило време за намиране на разрешение на Кипърския въпрос. Вестникът сочи, че Ероглу е казал, че на тристранната среща е било взето решение ускорените преговори в Кипър да продължат до края на месец януари, да бъде установено дали може да бъде постигната съгласуваност относно 6те преговорни глави, над които се преговаря и на предстоящата тристранна среща в Женева да бъде направена преценка относно евентуалния резултат от преговорите.

Вестник Ватан съобщава, че в арменското войсково поделение дислоцирано в окупирания от Армения Нагорни Карабах са избухнали сблъсъци. Вестникът пише, че арменските компетентни лица са съобщили, че в сблъсъците са загинали 4ма военнослужещи и че 4ма арменски военнослужещи са били ранени.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2