Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 19 ноември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 19.11.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 19.11.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 19.11.2010 10:03:55 UTC

Обновена 19.11.2010 10:03:55 UTC

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Последни козове в преговорите за противоракетния щит” съобщава, че днес в Лисабон започва срещата на върха на НАТО. Вестникът отбелязва, че приоритетните теми, които се очаква да бъдат дискутирани на историческата среща на върха, на която от Турция участват президента Абдуллах Гюл, външния министър Ахмет Давутоглу и министъра на националната отбрана Вежди Гьонюл са „Новата стратегическа концепция”, „Противоракетния щит” и отношенията между ЕС и НАТО.

Вестник Заман в новината със заглавие „Критична среща на върха относно Кипър” предава, че президентът на ТРСК Дервиш Ероглу и лидерът на кипърските гърци Димитрис Христофяс са се срещнали в Ню Йорк под предводителството на генерлания секретар на ООН Бан Ки Мун, който иска да бъде придадено ускорение на продължаващите от 2 години насам преговори и да бъде намерено разрешение до края на годината. Вестникът пише, че на тристранната среща състояла се в централата на ООН в Ню Йорк е бил обсъден имущественния въпрос, който бе причина за взникването на проблеми в преговорите по Кипърския въпрос.

Вестник Хюрриет съобщава, че в доклада на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ се акцентува, че възстановяването в икономиката на Турция продължава и се прогнозира, че през тази година Турция ще осъществи икономически ръст от 8,2 %, през идната година от 5,3 %, а през 2012 година ръст от 5,4 %. Вестникът предава, че в доклада на ОИСР от месец май е било прогнозирано, че през 2010 година турската икономика ще осъществи ръст от 6,8 %, а през 2011 година 4,5 %.

Вестник Сабах отбелязва, че е нарастнал интереса към въздушния транспорт вследствие на либерализацията на авиационния сектор и намалението на самолетните билети. Вестникът сочи, че през тази година турските авиокомпании се очаква да превозят над 100 милиона пътници, което представлява ръст от 16,6 %, а през 2011 година се очаква този брой да нарастне на 115 милиона души.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2