Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 15 ноември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 15.11.2010

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 15.11.2010

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 15ти ноември 2010та година....

Изпратена 15.11.2010 08:12:29 UTC

Обновена 15.11.2010 08:12:29 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с вестник Сабах. В новината озаглавена "Командването на системата за противоракетен щит трябва да бъде в наши ръце" вестникът съобщава, че премиерът Ердоган е казал, че на срещата на високо равнище на групата Г-20 в Сеул е обсъдил с президента на САЩ Барак Обама системата за противоракетен щит и е подчертал, че е много важно в чии ръце ще бъде командването на тази система и че искат командването да бъде предадено в ръцете на Турция, защото в противен случай няма да дадат съгласие за базирането на една подобна система. Премиерът Ердоган също така е казал, че Турските Въоръжени Сили и технически кадри работят над въпроса и че ако на срещата на високо равнище на НАТО в Лисабон бъде постигната съгласуваност, няма да останат никакви проблеми, но ако не бъде постигната съгласуваност въпросът ще бъде изчерпан.
Вестник Хюррийет пише, че по време на посещението си в България премиерът на Русия Владимир Путин е отбелязъл, че са предложили на редица страни между които и Турция много подходящи оферти за реализацията на проекти за ядрени електроцентрали и е казал, че страната му предлага използването на най-съвременни технологии и е възприела нови принципи и по въпроса за качеството.
Вестник Хабер Тюрк пише, че срещата на страните членки на инициативата Съюз за Средиземно Море може отново да се провали поради изявлението на арабските страни, че ще бойкотират срещата, ако на нея присъства представител на Израел.
В новината озаглавена "Гърция поиска отгалане на изплащането на дълговете," вестник Ватан съобщава, че премиерът на Гърция Йорго Папандреу е поискал от Международния Валутен Фонд и от ЕС да бъде удължен срокът на изплащане на кредитите усвоени от нея в рамките на борбата с тежката икономическа криза. Вестникът съобщава, че атинският вестник То Порто Тема е писал, че премиерът Папандреу е казал че посредством приетите мерки в борбата с икономическата криза, гръцкото правителство е доказало добрата си воля и желанието си за реформи и е се намира в позиция, която му позволява да иска от Международния Валутен Фонд и ЕС повторно преразглеждане на кредитния договор.
Вестник Миллийет, в новината под заглавието "Истанбул е столица и на спорта" съобщава, че след титлата Европейска Столица на Културата за 2010та година, Истанбул е спечелил и титлата Европейска столица на спорта за 2012та година. В новината пише, че решението е било оповестено от председателя на Съюза на Европейските Спортни Столици Джан Франко Лупатели и че комисията на съюза, водеща от една седмица насам инспекции в Истанбул, е оповестила решението си на летище Ататюрк.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2