Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 8 ноември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 08.11.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 08.11.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 08.11.2010 08:13:25 UTC

Обновена 08.11.2010 08:13:25 UTC

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Гюл се срещна в Лодон с турски граждани” съобщава, че президентът на Турция Абдуллах Гюл и съпругата му Хайруниса Гюл са се срещнали с турски граждани живеещи във Великобритания на коктейла организиран в посолството на Турция в Лондон. Вестникът отбелязва, че президентът Гюл в речта си е казал че на турските граждани живеещи във Великобритания, които наброяват 400 хиляди души се пада важна роля.

Вестник Миллиет отбелязва, че президентът А.Гюл е посочил „Великобритания е една от страните даващи насока на световната политика и подкрепяща членството на Турция в ЕС. За нас е от голямо значение да притежаваме влиятелно лоби в тази страна. Колкото по-силно влияние имате в културната, социалната и политическата сфери и колкото по-вече поставяте тезите си на дневен ред толкова по-голям ще бъде приноса ви за Турция”.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Да се срещнем в Турция” съобщава, че външният министър на Иран Манучехр Мутаки е предал на Анкара, че са готови преговорите с 5те постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия да се водят в Турция. Вестникът съобщава, че източници от външното министерство са потвърдили, че е било постигнато принципно споразумение за провеждането на преговорите в Турция.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Давутоглу е на посещение в Ирак” предава, че външният министър Ахмет Двутоглу, който се намира на посещение в Ирак е провел срещи с премиера Нури Ел Малики, лидера на регионалното управление Месуд Барзани и другите лидери и е поискал подкрепа за сформирането на правителство представящо всички религиозни и етнически групи.

В новината със заглавие „Турската икономика оказа голяма съпротива в периода на кризата” вестник Заман съобщава, че в проектодоклада за напредъка на Турция, който Европейската комисия ще оповести утре се отправят похвали относно икономическото управление и че правителството, което не е направило отстъпки от финансовите политики е съумяло за кратък срок да извади страната от глобалната криза. Вестникът сочи, че в проекта на доклада се отправя предупреждение за продължаване на предпазливостта поради текущия дефицит и риска от нарастване на инфлацията.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Турските авиолинии получиха висока оценка за първия полет по маршрута Вашингтон-Истанбул” пише, че с първия полет на Турските авиолинии по направлението Вашингтон-Истанбул са пътували посланика на Турция във Вашингтон Намък Тан, американски депутати и 25 представители от 17 индиански племена. Вестникът отбелязва, че генералният директор на Турските авилонии Темел Котил е изразил задоловство от започването на полети по това направление.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2