Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 7 октомври 2010 г.

Обръщение към националните и международните медии по отношение на спазването на правата и законността при българските мюсюлмани

Обръщение към националните и международните медии по отношение на спазването на правата и законността при българските мюсюлмани

Сряда,06 Октомври 2010г. 16:57ч.

Днес сме изправени пред поредната нова изява на политиката на натиск и сплашване, която българските власти прилагат спрямо представителите на законно и по свободната воля на българските мюсюлмани избрано ръководство на Главно мюфтийство.
- На 6 октомври полицията проведе специализирана операция, като нахлу в домовете на раойнните мюфтии, ваизите и имамите в Смолянски, Пазарджишки и Благоевградски области и арестува 12 души.
- При акцията извършена в дома на районния мюфтия на Пазарджик – Абдуллах Салих са иззети 17 000 лева, предоставени му от Главно мюфтийство за изплащане на заплатите на имамите от района.
- 10 от 12-те арестувани са били пуснати, след като са им били взети показанията. За районния мюфтия на Смолян Неджми Дъбов и за един от имамите обаче не се знае нищо.
- Многозначително е провеждането на подобна операция непосредствено след положителната атмосфера породена от изказванията на министър-председателя на република Турция Реджеб Ердоган при посещението му на 4 октомври в България, относно решаването на проблема за лидерството на българските мюсюлмани при срещата му с министър-председателя Бойко Борисов.
- Нарушаването по различни поводи на човешки права на представителите на мюсюлманското малцинство, които са лоялни граждани на Република България, и подлагането им на нечовешки отношения не могат да се приемат по никакъв начин за нормално.
- Очакваме българските власти да направят изявление пред обществеността относно действията им, които биха оправдали законосъобразността на постъпките им и положението на двамата арестувани, от които досега няма никакви известия.
- Ние отправяме поредния ни призив, за да не може за сетен път да бъде засегната мюсюлманската общност с подобни произволни действия, които ерозират разбирането за правова държава.
- Ние приканваме страните членки на ЕС и ЕК да проявят висока степен на чувствителност при разследване на действията нарушаване правата на лицата, принадлежащи на различните изповедания и търсене на отговорност от лицата, извършващи тези нарушения.

ПРЕССЛУЖБА НА ГЛАВНО МЮФТИЙСТВО

http://genmuftibg.net / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2