Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 7 октомври 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 07.10.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 07.10.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 07.10.2010 09:58:19 UTC

Обновена 07.10.2010 09:58:19 UTC

Вестник Стар пише, че премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е отправил остри послания към ЕС на конгреса на Международния делови форум, на който дружеството на необвързаните бизнесмени МЮСИАД събра 3000 бизнесмени от 65 страни. Вестникът отбелязва, че Ердоган е казал „Ако не искате Турция, открито заявете това. Не ни залъгвайте повече”.

Вестник Миллиет в новината по темата се отбелязва, че премиерът Р.Т.Ердоган е казал, че е предал това свое становище и на събеседниците си от ЕС”. Вестникът сочи, че премиерът на Турция е поискал от ЕС да бъде честен и лоялен към Турция.

Вестник Йени Шафак съобщава за изявлението на премиера Р.Т.Ердоган на откриването на 14тия конгрес на Международния делови форум. Вестникът предава, че Ердоган е акцентувал, че през последните 8 години търговския обем на Турция е нарастнал 8 кратно.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Без Турция мира е невъзможен” съобщава, че президентът на Сирия Бешар Есад в интервю за телевизионния канал ТРТ Ел Тюркийе излъчващ на арабски език е казал, че Турция е страна модел, вземана за пример и незаменим актьор за региона и за мира. Вестникът отбелязва, че Есад, който е коментирал обстойно посредничеството на Турция между Сирия и Израел е казал „В началото лично аз поисках това посредничество. Турция постигна много неща за кратък срок и именно поради това ще участва и трябва да участва в предстоящите процеси”.

Вестник Заман съобщава, че МВФ е публикувал доклада за общия икономически изглед на света за месец Октомври. Вестникът отбелязва, че в доклада на МВФ се посочва, че са били направени положителни промени в прогнозите за Турция за 2010 година. Прогнозата за икономическия ръст за Турция през 2010 година е била повишена от 5,2 % на 7,8%, а прогнозите за инфлацията са били понижени.

Вестник Миллиет предава, че председателят на Турско-Германския делови съвет Ферит Шахенк е казал „Турция вече е глобална сила за Европа”. Вестникът отбелязва, че Шахенк е казал, „Турция започна да се превръща в нова глобална парадигма. Германските ни приятели трябва да порумеят това”.

Вестник Ватан съобщава, че е починал професор Тарък Минакари, един от най-важните хирурзи на Турция, автор на 10 медицински книги, който през 1985та година бе удостоен от Министерство на здравеозапването с титлата гастроентеролог.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2