Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 30 октомври 2010 г.

Израел - главна опасност за Турция

Турция извадила България и включила Израел като главна опасност за сигурността си

Съветът за национална сигурност на Турция включи Израел в списъка на държави, представляващи външна заплаха . За това съобщава The Jerusalem Post. България е отпаднала от този списък според изданието.

Съветът е приел стратегията за национална сигурност на Турция, която ще действа идните 5 г. В този документ за първи път Турция оценява действията на Израел в Близкия изток, и то за дълго време, като застрашителни. В съвета смятат, че Израел може да провокира надпревара във въоръжаването в региона. Турските власти подчертават, че в региона не бива да се появява ядрено оръжие.

Страните, които са извадени от списъка според израелския вестник като заплаха за Турция, са Сирия, България, Грузия, Армения и Иран. Според други медии се е очаквало от този списък да отпадне е Русия, която фигурира там още от съветско време, но няма потвърждение това да е станало. Странно е, че България е била в този списък, при положение че е член на НАТО, както и Турция.

Вестник "Аарец" отбелязва, че за последен път Турция открито е разглеждала Израел като заплаха е било през 1949 г. Сериозното охлаждане на отношенията между двете страни стана през пролетта на тази година, когато израелски командоси спряха т.нар. Флотилия на свободата, която пътуваше за Газа, под турски флаг. В резултат на това деветима пътници загинаха. След инцидента Турция отзова посланика си в Израел, а Израел евакуира членовете на семействата на дипломатите си.


сега / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2