Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 30 октомври 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 30.10.2010

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 30.10.2010

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 30ти октомври 2010та година...

Изпратена 30.10.2010 06:45:54 UTC

Обновена 30.10.2010 06:45:54 UTC

Турския печат е дал днес широко място по страниците си на новини във връзка с вчерашните тържества и мероприятия по случай 87мата годишнина от обявяването на Турция за Република. Днешния преглед на турския печат ще започнем с вестник Хюррийет. В новината озаглавена "Празникът на Народа" вестникът съобщава, че в цялата страна и в ТРСК са били организрани тържества и чествания по случай Празника на Републиката и че десетки хиляди граждани са се стекли в мавзолея на Ататюрк за да се преклонят пред великия вожд и син на турския народ.
Вестник Йени Шафак съобщава, че държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън е публикувала послание по повод Празника на Републиката в което е отбелязала, че поздравява турския народ от името на президента Барак Обама и на американския народ с настъпването на празника на републиката. В посланието си Клинтън подчертава, че отношенията между Турция и САЩ днес са много динамични и разгърнати. В новината пише, че и руският президент Медведев е изпратил поздравително послание до президента Гюл, руския премиер Путин е изпратил поздравително послание до премиера Ердоган, а руският външен министър Лавров до външния министър Ахмед Давутоглу. В новината се отбелязва, че президентът Гюл е организирал тържествен прием по случай празника.
Вестник Заман съобщава, че вчера отново са се възобновили надеждите, че ще бъде намерено дипломатическо разрешение на кризата с иранската ядрена програма, която бе навлязла в умерен етап с подписването на подготвената от Турция и Бразилия Декларация от Техеран, но която отново бе навлязла в етап на застой с приемането от Съвета за Сигурност на ООН на резолюцията за налагането на нови санкции на Иран. В новината пише, че външният министър на ЕС Катрин Аштън е оповестила, че Иран е готов да възобнови на 10ти ноември преговорите и че говорителят на Държавния Департамент на САЩ Филип Кроули е е потвърдил новините, че САЩ и европейските им съюзници работят над нов пакет с предложения целящи разрешаването на кризата с иранската ядрена програма.
В новината озаглавена "Изложба на керамика в Китай" вестник Сабах съобщава, че в град Шанхай е била открита изложба на съвременни керамични произведения изработени от турски майстори. Вестникът отбелязва, че изложбата в която са изложени творбите на 34 турски майстори на керамиката, ще бъде открита до 22ри ноември.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2