Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 10 октомври 2010 г.

Кустурица напусна филмов фестивал в Турция след скандал

Кустурица напусна филмов фестивал в Турция след скандал

10.10.2010

Филмовият режисьор напусна журито на международен филмов фестивал в Анталия след скандал заради политически изказвания

Емир Кустурица Емир Кустурица

Сръбският режисьор Емир Кустурица напусна журито на филмовия фестивал в Анталия, след като бе критикуван за изявления за войната в Босна.

Кустурица обяви решението си на пресконференция в турския курорт Анталия, оплаквайки се от критиките в медиите и от някои официални служители.

Турските медии твърдят, че Кустурица постоянно подценява броя на убитите по време на войната и случаите на изнасилени мюсюлманки. Вестник "Миллиет" пише днес, че режисьорът отрекъл тези твърдения.

Според ИТАР-ТАСС причина за решението на Кустурица да напусне журито на 47-ия международен кинофестивал "Златния портокал" в Анталия са обвиненията по негов адрес от страна на членове на няколко обществени организации.

Те осъдили решението на организаторите на кинофестивала и властите да поканят Кустурица в журито, тъй като той поддържал "геноцида над мюсюлманите, извършен от сърбите в Босна".

В знак на несъгласие с участието на Костурица в журито турският режисьор Семих Капланоглу оттегли филма си "Бал" (Мед), носител на тазгодишната "Златна мечка" на фестивала в Берлин, от специалната галавечер.

Турският министър на културата Ертюгрюл Гюнай пък заяви, че няма да се появи на фестивала.

В отговор Кустурица заявил, че в тази атмосфера е невъзможно да се занимава с изкуство и съобщил за решението си да напусне журито.

"На всички е известно, че съм антиимпериалист. Върху тези идеи съм изградил живота и работата си. Подобни нападки за мен нямат смисъл. Борих се за единна Югославия и моят подход трябва да се разбира в този контекст", заяви Кустурица.

Режисьорът каза още, че не смята да се защитава от нападките.

"Само ще благодаря на кмета на Анталия Мустафа Акайдън за проявения интерес и топлото посрещане, а министъра на културата на Турция смятам за враг", заяви режисьорът.

Той допълни, че министърът на културата няма право да подкрепя подобни акции на протест и отправените срещу Кустурица обвинения.

Кметът на Анталия от своя страна заяви, че протестите срещу Кустурица са проява на двойни стандарти и политическа провокация. Кметът заяви, че ще се опита да убеди Кустурица да се откаже от решението си.

http://www.vesti.bg / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2