Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 22 октомври 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 22.10.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 22.10.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 22.10.2010 11:27:17 UTC

Обновена 22.10.2010 11:27:17 UTC

Вестник Ватан в новината със заглавие „ЕС ще стане по-силен след като приеме Турция” съобщава, че снощи президентът Абдуллах Гюл и съпругата му Хайруниса Гюл са дали вечеря в двореца Долмабахче в чест на президента на Германия Кристиян Вулф и съпругата му Бетина Вулф. Вестинкът пише, че на вечерята са участвали редица видни имена от света на бизнеса и политиката и че президентът Гюл е казал „ЕС след като приеме Турция за свой член ще стане още по-силен, а не по-слаб. В настоящата политическа конюнктура в света, при която равновесието на силите се измести на Изток и Азия, членството на Турция в ЕС е стратегическа необходимост”.

Вестник Хюрриет отбелязва, че председателката на Партията на зелените Ренате Кюнаст е предложила президента на Германия Кристиян Вулф и президента на Турция Абдуллах Гюл да бъдат удостоени с нагадата Шарл давана на видни имена полагащи големи усилия за интеграцията на Европа.

Вестник Сабах съобщава, че министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз е казал, че анонимното сдружение „Тюркие Петроллери” ще инвестира 3 милиарда и 200 милиона долара за двете петролни находища в Ирак, чиито търг спечели.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Френската икономика е в плен на стачките” предава, че продължаващите от една седмица насам стачки във Франция поради пенсионната реформа планираща да увеличи пенсионната възраст от 60 на 62 години са нанесли тежък удър на икономиката на страната. Вестникът пише, че дневните щети на Френските държавни железници се изчисляват на близо 20 милиона евро, а поради закриването на рафинериите в страната над 4000 бензиностанции са останали без бензин. Вестникът същото така предава, че всеки работник участващ в протестите губи на ден по 70 евро.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Турските ученици възхитиха Обама” отбелязва, че турските ученици от Pinneacele Academy във Вашингтон спечелили първенство със своя проект „Йесхилст” са участвали в научното изложение в Белия дом и са се срещнали с президента на САЩ Барак Обама. Вестникът пише, че турските ученици са спечели първенство с проекта си „Йесхилст” включващ триизмерен макет и дигитална версия на градче, което е в състояние да посрещне нуждите на хората след евентуално земетресение и то за дълъг срок.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2