Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 21 октомври 2010 г.

Турция е новата велика сила на 21 век

Зависи ли от България турското еврочленство?

Пътят на Турция към ЕС минава и през България?

Пътят на Турция към ЕС минава и през България?

В сряда дебатите в НС около искането за референдум, свързан с влизането на Турция в ЕС, съвпаднаха с изявлението на германския президент Вулф в Анкара, че Германия подкрепя членството на Турция в съюза. Каква е връзката?

Георги Папакочев потърси мнението на Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България и бивш министър на външните работи. Разговорът започва с въпроса дали в сегашната външна политика на България могат да се очакват някакви разминавания с нейни основни европейски партньорки? Ето отговорът на Соломон Паси:

"Турция е новата велика сила на 21 век"

„Наистина от една страна поради случайност съвпаднаха двете събития, но от друга страна тази случайност е и предизвикана, тъй като Турция наистина е една много актуална тема в цяла Европа. Турция се превръща в новата глобална сила на 21 век. Това ще бъде една от големите разлики между 20 и 21 век и това несъмнено слага Турция в дневния ред на редица важни фактори, какъвто е ЕС”, казва Паси.

Основният проблем на Турция е, че е сравнително непозната

Основният проблем на Турция е, че е сравнително непозната

Че Турция ще е новата велика сила на 21 век, е констатация, която Соломон Паси прави не за първи път. Каква е в такъв случай разумната позиция на България по този въпрос? Следва ли нейната политика, свързана с Турция, непременно да съвпада с европейската?

Соломон Паси: „България има принципна позиция, която ние формулирахме още някъде през 2002-2003 година и тя се състои в следното: България подкрепя желанието за членство на всичките си съседи в онези организации, в които самата тя членува.

Ние смятаме, че това е принципна реципрочна позиция и сме се ръководили от нея, когато сме искали подкрепата на нашите съседи по членствата, на които ние сме вече страна - в НАТО и ЕС. Нито без турската подкрепа за НАТО, нито без гръцката подкрепа за ЕС България щеше да стане техен член и затова смятаме, че това е далновидната политика, която ще отведе целия Балкански регион в един по-добър свят.”

Турция - непознатата съседка

Кои, според г-н Паси, ще бъдат „препъни-камъните” за влизане в ЕС? Кипър, турската диаспора в Европа, демократичните реформи в страната, а може би и една крайно твърда опозиция на България, ако все пак националистическите тенденции в нея вземат връх?

„Нека да довърша най-напред по предишния ви въпрос за позициите на България и позициите на ЕС. Аз не смятам, че ние трябва да имаме позиция, която да се конфронтира с позициите на ЕС, но смятам, че България може да има изключително градивна роля в оформянето на европейската позиция за Турция. В Европа изключително много се цени мнението на съседите ти за теб и точно затова, двете държави, Гърция и България, които са съседни на Турция вътре в ЕС, могат да изиграят наистина решаваща роля.

И тук стигаме до третата фактическа съседка на Турция от ЕС - Кипър. Аз специално не смятам, че Кипър ще бъде препъни-камъкът, напротив, смятам че по Кипър могат да се постигнат добри споразумения, които да удовлетворят и самата държава Кипър и кипърския народ, и ЕС, и Турция. А и всички нас, които най-сетне да си отдъхнем след 35-годишното напрежение по тази тема.

Основният препъни-камък, който смятам, че Турция има по пътя си към ЕС, това е непознаването на Турция в Европа. Мисля, че в ЕС Турция е позната сравнително малко, при това недостатъчно обективно. Сиреч Турция, според мен, трябва да наблегне върху две неща - от една страна да представи образа си по-убедително пред Запада, и от друга, разбира се, по никакъв начин да не спира реформите, които членството в ЕС неминуемо изисква.

Соломон Паси

Соломон Паси

Като цяло дебатът за членството на Турция в ЕС ми се струва сбъркан, защото той се върти основно около въпроса: Трябва ли Турция да стане член на ЕС. Като под „трябва ли” се подразбира „веднага трябва ли да стане членка”. Правилният въпрос, около който смятам, че трябва да се съсредоточи европейската дискусия, е следният: „Искаме ли Турция да се реформира така, че да стане член на ЕС?” Е, мисля, че ако така бъде зададен въпросът, всички единодушно ще кажем ДА.”

"Силна и богата Турция е в интерес на България"

На този етап като че емоциите по отношение на Турция надделяват над здравия икономически и политически разум в България. Какво губи или какво печели страната от една бъдеща силна, богата, реформирана и равнопоставена европейска съседка като Турция? На този въпрос Соломон Паси отговаря така:

„Има един основен принцип, който важи в политиката и в живота - ако общуваш с по-богати от теб хора, вероятността ти да станеш по-богат е голяма. Ако общуваш с по-бедни от теб хора, вероятността те да станат по-богати е също голяма. Така че винаги е по-добре да избираме нашите съседи да са богати и силни, отколкото обратното”, казва в заключение Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България и бивш министър на външните работи.

Автор: Г. Папакочев, Редактор: Д. Попова-Витцел


дв / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2