Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 26 септември 2010 г.

ОСНОВАН БЕ ЧЕТИРИСТРАНЕН СЪВЕТ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО

ОСНОВАН БЕ ЧЕТИРИСТРАНЕН СЪВЕТ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО...

Процесът на сътрудничество между Туpция, Сирия, Ливан и Йордания, започнал с инициативата на Турция, се превърна в модел за Близкия Изток....

Изпратена 26.09.2010 10:01:13 UTC

Обновена 26.09.2010 10:01:13 UTC

Процесът на сътрудничество между Туpция, Сирия, Ливан и Йордания, започнал с инициативата на Турция, се превърна в модел за Близкия Изток.
Министрите на външните работи на тези четири страни се срещнаха в Ню Йорк. В изявлението което направи след четиристранната среща, министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу отбеляза че на проведените досега срещи е било решено установяването на сътрудничество в четири сфери които са туризма, търговията, транспорта и енергетиката. Давутоглу каза че са обсъдили дейностите от последния период и са подготвили пътна карта.
В съответствие с тази пътна карта, Турция ще бъде отговорна за търговията, Йордания за транспорта, Сирия за енергетиката и Ливан за туризма.
Планира се заседанията и посещенията с участието и на министрите отговарящи за тези сфери, да бъдат проведени през октомври и ноември. През месец януари идната година в Истанбул ще бъде организирана среща на правителствените лидери на четирите страни. На тази среща ще бъде официално обявено учредяването на Съвета за Сътрудничество. Желаещите регионални страни ще могат да се кандидатират за член на съвета.
Министърът на външните работи на Турция Давутоглу отбеляза, че следват естествения ход на историята и че отново обединяват народите на четирите страни. Той каза че бъдещето на региона е блестящо и че ще работят много активно.
Според доклада на Международния Валутен Фонд за икономическия изглез през настоящата година, Турция ще бъде 16тата, Сирия 66тата, Ливан 84тата и Йордания 98мата икономика в света.
В рамките на контактите си в Ню Йорк Давутоглу присъства и на организираната от Мексико конференция за климатичните промени.
Давутоглу също така се срещна поотделно и със специалния представител на ООН за Ирак Ад Мелкерт и външните министри на Украйна и Великобритания.
На срещата с британския външен министър Уилям Хейг бяха обсъдени основно кипърския проблем и ядрената криза с Иран.
Турската делегация подчерта че кипърския проблем трябва да бъде разрешен във възможно най-кратък срок и че очакват подкрепата на Великобритания която също е страна гарантьор в Кипър.
На срещата също така бяха обсъдени и предложенията на двете страни в Кипър във връзка с усилията за разрешаване на имуществения проблем.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2