Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 26 септември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 26.09.2010

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 26.09.2010

Преглед на новините по страниците на турските вестници от 26ти септември 2010та година, неделя.....

Изпратена 26.09.2010 07:37:15 UTC

Обновена 26.09.2010 07:37:15 UTC

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че след проведените серия срещи с представители на турските неправителствени организации, вчера премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се е срещнал с ръководители на вестниците и телевизионните канали, на която среща са били обсъдени отношенията между правителството и медиите и са били обменени становища по редица въпроси.
Вестник Йени Шафак пише, че в последния ден от пребиваването си в САЩ, вчера президентът Абдуллах Гюл е произнесъл слово на форум организиран в Колумбийския университет в което е подчертал, че някои европейски лидери, лишени от далновидност предприемат политически стъпки целящи да възпрепятстват изпълнението от страна на Турция на критериите необходими за пълноправното членство в ЕС.
Вестник Стар, в новина на същата тема отбелязва, че вчера президентът Гюл и съпругата му Хайрюниса Гюл са се срещнали на вечеря с около 80 турски учени работещи в САЩ. Вестникът пише, че на вечерята президентът Гюл е призовал турските учени да окажат помощ и подкрепа на младите турски учени пристигащи за да повишат знанията и квалификацията си в САЩ.
Вестник Сабах съобщава, че по инициатива на Турция и Финландия, в рамките на ООН е била сформирана "Група на посредниците" която ще провежда редовни срещи в Истанбул и Хелзинки и през пролеттта на 2011та година ще предаде на ООН доклад в който ще бъдат отбелязани пътищата и средствата за укрепването на световната роля на ООН. Вестникът предава думите на външния министър Ахмед Давутоглу, че целта на групата ще бъде изграждането на посредническа мрежа, която ще спомага за разрешаване на възникващите кризи и пише, че министърът на външните работи на Финландия Александър Стуб е подчертал, че Турция следва много по-активна от редица страни членки на ЕС външна политика.
Вестник Заман в новината озаглавена "Инвестициите в деветте града ще бъдат печеливши" съобщава, че в доклада на американската консултационна фирма Дъ Бостън Консюлтинг Гръп се подчертава, че градовете Истанбул, Анкара, Измир, Бурса, Адана, Мерсин, Коня и Анталия са с много голям бъдещ пазарен потенциал.
Вестник Миллийет пише, че в Швеция се планира строителството на религиозен комплекс на име "Домът на Бога" в който един до друг ще се издигат църква и джамия. В новината пише, че шведския свещеник Бенгт Ваденсьо е казал че са планира проекта съвместно с имама на име Авад Олван.
В новина на културна тема вестник Стар съобщава, че на 17тия международен филмов фестивал Златния Пашкул, филмът на Семих Капланоглу "Мед" е спечелил наградата за най-добър филм. В новината се отбелязва, че наградата за най-добър режисьор са поделили Семих Демирделен за филма "Кръстопът" и Левент Семерджи за филма "Дъх-Всичко за Родината".
Вестник Bатан в новината озаглавена "Нареждане за събиране на лекарството срещу диабет, което бе забранено от ЕС" съобщава, че министерството на здравеопазването на Труция е взело решение за спирането на продажбата на лекарството "Авандия" с довода, че увеличава рисковете от сърдечна криза и паралич.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2