Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 13 септември 2010 г.

Турция одобри конституционните промени по пътя към Европа

Турция одобри конституционните промени по пътя към Европа (ОБЗОР)

13 септември 2010

След преброяването на всички бюлетини от референдума относно конституционните промени, който се проведе в неделя в Турция, първите неофициални резултати сочат, че 58% от гласувалите са подкрепили исканите от управлението поправки. 42% от гласовете са с отрицателен вот. Избирателната активност е била 77,4%.
Същността на законодателните промени е да разформирова участието на военната прослойка в съдебното управление.

След обявяване на предварителните резултати Европейската комисия приветства одобрението на конституционните промени, като го нарече стъпка в правилната посока.

„Тези реформи са стъпка в правилната посока, тъй като се отнасят до редица дългосрочни приоритети в опитите на Турция за пълно спазване на критериите за членство в ЕС, заяви комисарят по разширяването на ЕС Щефан Фюле.

Американският президент Барак Обама също приветства Турция с „енергичността на турската демокрация”, след като почти 80% от имащите право на глас се явиха пред урните. Обама е признал енергичността на турската демокрация, която се отразява в избирателната активност на референдума, заявиха по този повод от Белия дом.
Самият премиер на Турция Реджеп Тайип Ердоган коментира вота, като заяви, че демокрацията в страната се е засилила след гласуването в полза на пакета от конституционни промени. „Прескочихме исторически праг по пътя към развитата демокрация и върховенството на закона”, заяви Ердоган. „Гражданите ни показаха увереността си в демокрацията ни и я подкрепиха с гласуването си за конституционните реформи. Демокрацията ни сега е много по-силна. Днес победител е именно тя”, заяви премиерът на пресконференция в Истанбул.
Референдумът не премина без инциденти. Около 200 души са били задържани за опит да саботират вота. По-голямата част от тях са задържани в Истанбул по обвинение, че са се опитвали да принудят населението да бойкотира референдума. В някои турски провинции е имало и сблъсъци с полицията, която е използвала сълзотворен газ и водни оръдия.иаф

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2