Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 28 септември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 2809.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 2809.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 28.09.2010 10:51:58 UTC

Обновена 28.09.2010 10:51:58 UTC

Вестник Йени Шафак предава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган и лидерът на Републиканската народна партия Кемал Кълъчдароглу са се срещнали преди заседанието на Общото събрание на Конфедерацията на турските занаятчии и търговци ТЕСК. Вестникът пише, че по време на срещата са били обсъдени конституционните поправки и проблема с тюрбана.

Вестник Сабах съобщава, че конвой на хуманитарната организация „Вива Палестина” е влязъл в Турция през ГКПП Ипсала. Сред членовете на конвоя, който е потеглил на път на 18 Септември от Великобритания е и бившият британски депутат Джордж Галоуей.

Вестник Джумхуриет отбелязва, че правителственният говорител Джемил Чичек е посочил, че разрешителният документ за изпращане на военни подразделения в чужбина, който изтича на 17 Октомври е бил внесен в Министерския съвет за удължаване на срока му.

В новината със заглавие „Поставиха основи за война” вестник Джумхуриет предава, че хиляди израелци са отпразнували вдигането на забраната за строеж на еврейски селища на западния бряг на река Йордан. Вестникът пише, че еврейските заселници събрали се часове преди отмяната на забраната още с изтичането на срока са продължили строежа, а Палестина е оповестила, че до 4ти Октомври няма да извести политиката, която възнамерява да следва за напред.

Вестник Заман предава, че директорът на централната банка на Турция Дурмуш Йълмаз е бил включен в списъка на най-успешните директори на националните централни банки. Вестникът сочи, че според проучването на престижното финансово списание „Глобал финанс” Дурмуш Йълмаз е един от седемте най-успешни директори получил оценка „А”.

Вестник Хабер Тюрк отбелязва, че е било подписано споразумението за строеж на мост над Измирския залив и аутобана Бурса-Балъкесир-Измир. Благодарение на проекта, който се предвижда да бъде приключен в рамките на 7 години разстоянието между Истанбул и Измир ще се изминава за 3 и половина часа.

Вестник Сабах съобщава, че най-големият в Европа тур оператор „Томас Кук”, е направил резервации в туристическия курортен център Бодрум за 2011 година за 100 хиляди туристи от Скандинавските страни като Швеция, Норвегия, Дания и Финландия. Вестникът пише, че ежегодно Алания и областта се посещават от 220 хиляди скандинавски турсти и че от следващата година Бодрум ще бъде посещаван от 100 хиляди скандинавски туристи.

Вестник Хюрриет пише, че турският тенисист Марсел Илхан е първият турски тенисист включен сред 100те най-успешни тенисисти в света. Вестникът предава, че Илхан Марсел от 1321во място се е покачил на 96 място.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2