Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 17 септември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 17.09.2010

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 17.09.2010

Обзор на новини в турските вестници

Изпратена 17.09.2010 07:59:55 UTC

Обновена 17.09.2010 12:32:38 UTC

Вестник Стар в новина под заглавие "Вече сме един народ и шест държави" съобщава,че вчера в двореца Чъраган в Истанбул е бил проведен 10- тият форум на държавните лидери на турскоговорещите страни под домакинството на президента Абдулах Гюл и с участието на президента на Азербайджан Илхам Алиев,президента на Казахстан Нурсултан Назарбайев,президента на Киргизия Роза Отунбаева и президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов.С положените подписи от президентите Форумът на турскоговорещите страни,провеждан от 1992 година насам под предводителството на Турция,се е превърнал в международен съвет и по този начин турските държави са сформирали обединена сила.

Вестник Заман в новина под същото заглавие "Един народ 6 държави" съобщава,че Съветът за турско сътрудничество вчера е влязъл официално в сила и се е превърнал в международна организация.

В друга своя новина озаглавена "Потготовка за сюрпризна среща в ООН" вестник Заман съобщава,че президентът Абдулах Гюл с цел преодоляване на кризата възникнала с Израел след нападението над кораба "Мави Мармара" се потготвя за среща с израелския лидер Шимон Перес.Вестникът предава,че президентът Гюл е заминал за Ню Йорк за сесията на ООН и по време на срещата ще повтори претенциите за извинение и обезщетение.

Вестник Джумхурийет в новина озаглавена " Мина за цивилните"съобщава ,че в резултат на сблъскването на пътнически минибус с мина разположена на пътя в община Дуранкая ,Хакяри за загинали 9 души и 4 -ма са ранени.

Вестник Йени Шафак в новина под заглавие "Целта за стокообмен с Иран е 30 милиарда долара"осведомява читателите си,че в словото си при откриването на Турско-Иранския делови форум премиерът Ердоган е заявил,че за да се достигне целта от 30 милиарда долара търговски обем в рамките на 5 години с Иран е отправил призив за активност към Техеран и е казал сами да си вършат работата и да не се надяват на бюрокрацията.

Вестник Хюрийет в новина по същата тема съобщава,че на турско-иранския делови форум премиерът Ердоган е изтъкнал необходимостта от по- голяма либерализация в търговията.

Вестник Хабер Тюрк в новина на икономическата си страница съобщава,че между 6 -8 октомври ще се проведе 2-та глобална въздухоплавателна,космическа и офсетова конференция в Измир под спонсорството на Егейската свободна зона.На конференцията ще вземат участие гиганти на въздухоплаването като Lockheed Martin, EADS, ALENİA и други компании.

Вестник Йени Шафак съобщава,че отборът на Бешикташ е отбелязъл победа с 1 на 0 над българския отбор ЦСКА София в груповите мачове на Европейската лига с гол в 90-тата минута на Фабиан Ернст.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2