Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 16 септември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 16.09.2010

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 16.09.2010

Обзор на новините в турските вестници

Изпратена 16.09.2010 11:44:56 UTC

Обновена 16.09.2010 11:44:56 UTC

Вестник Йени Шафак съобщава за 10-тото високо равнище на държавните лидери на турскоговорящите държави.Вестникът сочи,че на форума в Истанбул президентът на Азербайджан Илхам Алиев и премиерът на Турция Р.Т.Ердоган са подписали споразумение за създаване на Съвет за стратегическо сътрудничество на високо равнище което ще бъде подписано и от 5-те страни участвали за пръв път във форума на турскоговорящите държави проведен преди 18 години с инициативата на бившия президент на Турция Тургут Йозал.

В новината по същата тема вестник Хюрийет пише, че е било взето решение преговорният език на форума за основаването на Съвета за турско сътрудничество в двореца Чъраган в Истанбул под председателството на президента Гюл да бъде висшият истанбулски турски език.

Вестник Хабер Тюрк съобщава че процентът на безработицата е спаднал през месец юни на 10.5% и с намаление от 518 хиля. в сравнение със същия период на предходната година е отчетен като 2 милиона 751 души.

"Турция е изключение в кризата и заслужава повишение на оценката".Под това заглавие вестник Стар съобщава за доклада на Организацията за икономическо сътрудничество в Европа,в който се отправят похвали за потенциала на Турция.Генералният секретар на ОИСЕ Анхел Гурия е заявил,че с тези показатели Турция заслужава да и бъде повишена кредитната оценка.

Вестник Милийет в новина на културната си страница съобщава,че филмът "Мед",спечелил наградата Златна Мечка на Берлинския филмов фестивал,от 1 октомври ще влезе в прожекция едновременно в 10 киносалона в Швеция.Режисьорът на филма Семих Капланоглу е уведомил,че филмът "Мед" е бил продаден на 38 държави и ще се прожектира в страни като Норвегия, Япония, Бразилия,Сирия,Иран и САЩ.

Вестник Сабах съобщава,че е завършил 30-тият Международен конкурс за карикатури "Насредин ходжа",проведен между 1-16 септември. В конкурса на свободна тема са участвали 852 карикатури от 58 страни и голямата награда е спечелил италианският художник Алесандро Гато.Наградите за постигнат успех са получили Бурак Енгин и Ахмет Йозтюрклевент от Турция,Хюмаюн Махмуди и Шахрам Резаеи от Иран и Анхел Болиган от Мексико,а наградата Насредин ходжа е спечелил Алексей Кивокуртцев от Русия.

"Германия чака турците" е озаглавена спортната новина на вестник Джумхурийет,в която се съобщава че мачът Германия-Турция,който ще се играе на 8 октомври в Берлин е очакван от повече от 30 хиляди турски привърженици и са били продадени 11 хиляди 500 Билета на Турската футболна федерация.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2