Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 17 септември 2010 г.

СРЕЩА В ИСТАНБУЛ НА ЛИДЕРИТЕ НА ТУРСКИЯ СВЯТ

СРЕЩА В ИСТАНБУЛ НА ЛИДЕРИТЕ НА ТУРСКИЯ СВЯТ

Президентите на Казахстан,Киргизия,Туркменистан и Азербайджан се срещнаха в Истанбул.
Натиснете за гледане на видео

Изпратена 17.09.2010 10:44:24 UTC

Обновена 17.09.2010 12:56:04 UTC

На 10-тото високо равнище на държавните глави на турскоговорещите страни бяха дадени послания за единство и солидарност.

Като домакин на срещата президентът Гюл във встъпителното си слово заяви,"... вече сме един народ и 6 държави " и подчерта,че отсега нататък отношенията ще се развиват в различна насока. Главната тема на високото равнище бе Съветът за сътрудничество на турския свят,за създаването на който бе взето решение миналата година.Обсъдени бяха детайлно стъпките за въвеждането му в сила.

Президентът Гюл в изявлението си след срещата уведоми,че Генералният секретариат на Съвета за сътрудничество ще се намира в Истанбул. Гюл направи оценка и на стъпките за въвеждането на турския език като общ език и посочи,че преговорите на външните министри проведени преди Високото равнище са протекли на турски език и това е крайно радващо събитие. Президентът Гюл апелира гостуващите лидери за продължаване на контактите.

Тема обсъдена на срещата на лидерите бе и кризата в Киргизия. Президентът на Киргизия Роза Отунбайева благодари на Турция и Казахстан за подкрепата в този период. Лидерите участвали в срещата публикуваха съвместна декларация.

Между взетите решения са и основаването на Турския делови съвет, обявяването на Астана за ТУрска културна столица през 2012 година,обезпечаването на сътрудничество в образованието и основаването на Фондация за закрила на турската култура в Баку.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2