Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 3 септември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 03.09.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 03.09.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 03.09.2010 10:21:28 UTC

Обновена 03.09.2010 10:21:28 UTC

Вестник Ватан пише, че първият чуждестранен гост на новия началник на Генералния щаб на Турция армейски генерал Ъшък Кошанер ще бъде началника на Генералния щаб на САЩ армейски адмирал Майкъл Мулен. Вестникът отбелязва, че по време на срещата на саме между армейски генерал Кошанер и армейски адмирал Мулен, се очаква Турция да отправи някои искания. Вестникът предава, че САЩ, които са започнали да изтеглят силите си от Ирак са поискали от Турция транзитен преход за изпращането в САЩ на тежкото снаражение, но че за сега Турция не е дала отговор.

Вестник Заман пише, че Турция продължава да бъде надежда за Пакистан, който е изправен лице в лице с най-голямото бедствие в своята история. Вестникът отбелязва, че съпругата на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган-Емине Ердоган, която замина за Пакистан за да предаде на компетентните лица помощите събрани в Турция е отправила посланието, че всеки в Турция е съпричастен на болката и страданията на братски Пакистан. Вестникът предава, че госпожа Ердоган е предала ключовете на префабричните къщи от градчето издигнато в град Пирсабак от Турския червен полумесец.

Вестник Йени Шафак пише, че преките преговори между Палестина и Израел са започнали след 20 месечно прекъсване във Вашингтон. Вестникът съобщава, че преди преговорите президентът на САЩ Барак Обама е провел срещи с президента на Египет Хюсню Мубарек, краля на Йордания Абдуллах, премиера на Израел Бенямин Нетаняху и държавния глава на Палестина Махмуд Аббас в Белия дом. Вестникът отбелязва, че Обама е казал, че е обнадежден по въпроса за намирането на разрешение на Близкоизточния въпрос и е изразил убеждението, че страните ще намерят разрешение в рамките на една година.

Вестник Стар отбелязва, че постоянният представител на Турция в ООН посланик Ертугрул Апакан е представил на комисията на ООН разледваща израелското нападение срещу кораба „Мави Мармара”, доклада на Турция относно инцидента. Вестникът пише, че междинният доклад на Комисията ще бъде представен на генерлания секретар на ООН Бан Ки Мун през месец Септември.

Вестник Стар в новината със заглавие „Писатели от цял свят се срещнаха в Турция” отбелязва, че 600 писатели и преводачи от четирите краища на света са се срещнали в рамките на Международният конгрес на писателите и преводачите, който започна вчера в Истанбул. Вестникът предава, че Конгресът ще продължи до 5ти Септември.

Вестник Джумхуриет съобщава, че турският национален отбор по баскетбол в последната си среща от група Ц на турнира на Световния шампионат по баскетбол е победил отбора на Китай с резултат 87 на 40, с което се е наредил на първо място в групата си и се е класирал за втория тур.

Вестник Хюрриет пише, че противник на турския национален отбор по баскетбол в елиминационния тур е Франция и че срещата ще се играе на 5ти Септември, неделя.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2