Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 31 август 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 31.08.2010

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 31.08.2010

Преглед на новините за Турция по страниците на чуждия печат...

Изпратена 31.08.2010 12:04:55 UTC

Обновена 31.08.2010 12:04:55 UTC

Седмичния ни редовен преглед на чуждия печат ще започнем с новина на британското икономическо седмично списание Дъ Икономист, във връзка с турската външна политика. В новината, турската външна политика е окачествена като "Политика на Посредничество" и се подчертава, че Турция е действителен мост между Изтока и запада, като се отбелязва, че няколко дена след пленяването през юни 2006та година на израелския войник Гилад Шалид, посланикът на Израел в Анкара е посетил премиера Реджеп Тайип Ердоган и е поискал помоща на Турция за освобождаването му. Вестникът пише, че палестинската страна е дала на премиера Ердоган обещанието, че няма да накърняват достойнството на Шалид. В новината пише, че въпреки израелската атака срещу конвоя с хуманитарни помощи за Ивицата Газа, по време на която бяха убити турски граждани, Турция продължава да предприема инициативи за освобождаването на пленения от организацията Хамас израелски войник.
Списанието припомня, че Турция е поела посредничеството и в преговорите за освобождаването на пленените през 2007ма година от Иран 15 британски военнослужещи и че като последно министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу е осигурил посредством преки контакти освобождаването на арестуваната в Иран с обвинението в шпионаж френска преподавателка Клотилд Рейс.
Списанието подчертава, че посредническата роля на Турция при различни проблеми е намерила отражение дори и в Африка и че Ботсуана е поискала от Турция да стане посредник в разрешаването на териториалните проблеми с Намибия.
Азербайджанският вестник Експрес съобщава, че държавният министър на Турция Джевдет Йълмаз е заявил, че турско-арменската граница няма да бъде дори и временно отворена по време на маневрите на НАТО в Армения в периода 11-17ти септември. Вестникът предава думите на министър Йълмаз, че една подобна стъпка е невъзможна без да е разрешен нагорно-карабахския проблем и пише че той е изразил надеждата си, че един ден всички проблеми ще бъдат разрешени, границите ще бъдат отворени и всички страни в региона ще заживеят в мир и разбирателство, но че за постигането на това е необходимо арменската страна да предприеме някои стъпки.
Руското интернетно издание Взгляд е поместило репортаж с главния редактор на списанието Русия в Глобалната Политика Фьодор Лукянов, на тема Турция. В репортажа се подчертава, че турско-руските отношения продължават да се разгръщат. Лукянов сочи, че Турция и Русия са два важни партньора и че и двете страни признават, че това партньорство е с голямо значение за тях.
Издаващият се в Австрия вестник Ди Прессе е поместил репортаж със заместник-министъра на външните работи на Гърция Димитрис Дручас.
Дручас засяга в репортажа си турско-гръцкото сближение и подчертава, че отдават значение на политиката на сближаване и че получават подобни сигнали и от турска страна. Дручас заявява, че премиерите на двете страни са се срещнали многократно от октомври миналата година насам и че и той лично се е срещнал многократно с турския външен министър Ахмед Давутоглу.
-
ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 31.08.2010

Обзор на новините по страниците на турския печат от 31ви авгурст 2010та година...

Изпратена 31.08.2010 06:24:33 UTC

Обновена 31.08.2010 06:24:33 UTC

Предлагаме ви крaтък обзор на днешния турски печат.
Ще започнем прегледа ни с вестник Ватан. В новината озаглавена "Отпразнувахме с гордост и въодушевление 88мата годишнина от победата" вестникът съобщава, че в Турция и дипломатическите представителства на Турция са били организирани церемонии и мероприятия в чест на спечеленaта преди 88 години от Мустафа Кемал Ататюрк и съратниците му победа, с която бяха поставени и основите на новата Република Турция.
Вестник Заман също отбелязва на заглавна страница, че вчера в цяла Турция са били организирани тържествени церемонии по случай празника на победата и Деня на Турските Въоръжени Сили. Вестникът съобщава, че гражданите на Анкара са се стекли на парадния площад пред 'Дома на Културата Ататюрк' за тържествения парад, който бе проследен от президента Абдуллах Гюл, председателя на ВНСТ Мехмед Али Шахин, новия началник на турския генерален щаб армейски генерал Ъшък Кошанер, лидера на Реипубликанската Народна Партия Кемал Кълъчдароглу и други официални държавни служители.
Вестник Йени Шафак отбелязва, че парадът пред Дома на културата Ататюрк е бил проследен с голям интерес от хляди граждани на Анкара и че особен интерес са предизвикали преминаването на флотилиите от самолети Ф-16 и Ф-14 и изпълненията на екипа за въздушна акробатика Турски Звезди.
Вестник Стар съобщава, че на първи септември Турция ще поеме от Русия за едномесечен период председателството на Съвета за Сигурност на ООН. В новината се отбелязва, че Турция поема за втори път председателството на този съвет и че ще работи активно по въпросите в дневния ред на съвета и също така ще положи усилия за провеждането на среща на високо равнище на страните членки на Съвета за Сигурност.
В новина на вестник Заман пише, че генералният секретар на организацията Ислямска Конференция Екмелеттин Ихсаноглу, е посетил пострадалите от бедствените наводнения региони в Пакистан. Вестникът отбелязва, че Ихсаноглу е инспектирал бежанския лагер в Джанпур и е разговарял с бежанците намерили приют в този лагер.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2