Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 30 август 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 30.08.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 30.08.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 30.08.2010 10:34:47 UTC

Обновена 30.08.2010 10:34:47 UTC

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Ден на победата” съобщава, че 30ти август празникът на победата се чества с голям възторг в цялата страна. Вестникът предава, че президентът Абдуллах Гюл в посланието си по повод празника е казал „Тази победа е резултат от големите лидерски и пълководчески способности на великия вожд на турския народ Мустафа Кемал Ататюрк, желанието на турската нация за независимост и героизма на турската армия”. Вестникът отбелязва, че началникът на генералния щаб армейски генерал Ъшък Кошанер е казал „Република Турция ще продължи своя напредък ръководена от заветите на Ататюрк”.

Вестник Сабах съобщава, че Турция е взела решение за започването на официални преговори с Южна Корея за строежа на атомна електрическа централа в Турция. Вестникът отбелязва, че в рамките на преговорите с Южна Корея, министерството на енергетиката и всички заинтересовани учреждения са подготвили доклад от 600 страници относно ядрения сектор в Турция. Вестникът предава, че целта на преговорите водещи се между Турция и Южна Корея от 10 март тази година насам, когато бе подписан договор между двете страни е подписването на окончателния договор за строежа на атомна електрическа централа в Турция по време на срещата на върха на страните от групата Г-20, която ще се проведе на 20 Ноември от премиера Реджеп Тайип Ердоган и държавния глава на Южна Корея Ли Мюнг-Бак.

Вестник Сабах отбелязва, че 250 хиляди души в град Сужавал са били евакуирани след като придошлата река Инд е скъсала дигите в района на града. Вестникът пише, че армията се е мобилизирала за да попречи достигането на придошлите води до историческия град Тхата и че мнозинството от жителите са напуснали града.

Вестник Заман в новината със заглавие „Съзаден бе турско-туркменски бизнес съвет” съобщава, че държавният глава на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов е ратифицирал решението за създаването на Съвет на турските и туркменските бизнесмени под егидата на търговската и индустриалната палата на Туркменистан. Вестникът отбелязва, че въпросният съвет ще допринесе за разгръщането на сътрудничеството в сферите на търговията и икономиката между Турция и Туркменистан.

Вестник Заман в новината със заглавие „Премина в действие след 400 години” пише, че вулкан в планината Синабунг на индонезийския остров Суматра се е събудил след 4 века и е започнал да избълва пепел и дим на 1500 м височина в неделя в полунощ. Властите са евакуирали около 1 200 души от най-опасната 6-километрова зона. Синабунг е на 2460 м надморска височина и е изригвал за последен път през 1600 г.

Вестник Миллиет съобщава, че турският национален отбор по баскетбол във втората си среща от Световния шампионат по баскетбол е победил отбора на Русия с резултат 65 на 56.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2