Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 24 юли 2010 г.

ТРТ новини - 24.07.2010 г.

ООН СФОРМИРА СЛЕДСТВЕНА КОМИСИЯ...

В рамките на Съвета за човешките права към ООН бе сформирана международна комисия за разследване на израелската атака от 31ви май срещу кораба "Мави Мармара"...

Изпратена 24.07.2010 09:32:46 UTC

Обновена 24.07.2010 09:32:46 UTC

В рамките на Съвета за човешките права към ООН бе сформирана международна комисия за разследване на израелската атака от 31ви май срещу кораба "Мави Мармара".
Съобщено бе, че в следствената комисия ще членуват трима необвързани експерта.
В изявлението на ООН по въпроса се подчертава, че в комисията ще членуват Сър Десмонд Де Силва от Великобритания, Карл Хъдсън-Филипс от Тринидад и Тобаго и Мари Шанти Дайриам от Малайзия.
Съвета за човешките права на ООН, със седалище в Женева, бе приел след кървавата и незаконна израелска операция решение за започването на независимо следствие по инцидента.
-
ВЕНЕЦИАНСКИЯТ СЪД ПРОДЪЛЖИ АРЕСТА НА ТОУЧ...

Касационния съд във Венеция взе решение за продължаване на ареста на Низаметтин Тоуч...

Изпратена 24.07.2010 09:38:27 UTC

Обновена 24.07.2010 09:38:27 UTC

Касационния съд във Венеция взе решение за продължаване на ареста на Низаметтин Тоуч, който е един от главатарите на терористичната организация ПКК в Европа.
Тоуч бе заловен в Италия по време на организирана преди пет дена операция.
Съдът реши да прецени в бъдеще искането на адвокатите на Тоуч за освобождаването му.
Турция отправи писменно искане до министерството на правосъдието на Италия за удължаване на срока на арест на Тоуч, намиращ се в затвора в Падуа, на 40 дена с цел да бъде приключена подготовката на досието за екстрадирането му.
-
ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 24.07.2010

Обзор на новините по страниците на турския печат от 24ти юли 2010та година.

Изпратена 24.07.2010 07:19:55 UTC

Обновена 24.07.2010 07:19:55 UTC

Първата новина в днешния преглед на турския печат е от вестник Хюррийет. В новината озаглавена "Подписан бе договор за сътрудничество с АСЕАН", вестникът пише, че министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу е присъствал на срещата на високо равнище на Съюза на страните от Югоизточна Азия, АСЕАН организирана във Виетнам, и е подписал договор за сътрудничество с тази организация. В новината пише, че с този договор подписан в столицата Ханой на мандатния председател на организацията, Виетнам, е била направена една много важна стъпка в рамките на започнатата през 90тте години инициатива на Турция за разгръщане на отношенията със страните от Югоизточна Азия. В новината се припомня, че организацията бе учредена през 1967ма година в Бангког от Филипините, Малайзия, Тайланд, Индонезия и Сингапур.
Вестник Йени Шафак съобщава, че испанските активисти, които се намираха на кораба "Мави Мармара", който бе атакуван в международни води от израелски командоси, са завели дело срещу Израел в международния трибунал с обвинението, че администрацията на Тел Авив е извършила престъпление срещу човечеството и е нарушила международни договори като договора от Женева, извършила е незаконни арести в международни води и е конфискувала собствеността на пътниците на кораба.
В новината под заглавието "Първа комисия от ООН" вестник Заман пише, че Комисията за човешките права към ООН е назначила членовете на комисията, която ще разследва израелската атака срещу кораба "Мави Мармара" по време на която загинаха девет турци. В новината се отбелязва, че в комисията са назначени трима експерти от Великобритания, Малайзия и Тринидад и Тобаго.
"Ядрената централа е решителна стъпка в правилна насока". В новината с това заглавие вестник Хюррийет съобщава, че в доклада за Турция за 2009та година, председателят на международната агенция по енергетика Набуо Танака е подчертал, че решението на Турция за по-пълноценно възползване от обновими източници на енергия и за строеж на ядрена електроцентрала е правилна стъпка, като е посочил че е постигнат важен напредък в енергийните политики на Турция.
Вестник Сабах пише, че ЕС е дал зелена светлина на приетия от Съвета за Сигурност на ООН на 9ти юни пакет с допълнителни санкции срещу Иран поради ядрената програма на тази страна и отбелязва, че на заседанието на външните министри в понеделник ще бъде придаден официален вид на списъка със санкции. В новината пише, че дипломати от ЕС са подчертали, че за тях е много важно да убедят по въпроса страните кандидати за член в ЕС и специално Турция.
"Европейските банки преодоляха стреса". В новината с това заглавие вестник Стар пише, че в резултат на проведения тест за стрес на европейските банки, само седем от 91те банки са дали отрицателни резултати. В новината пише, че пет от тези седем банки са испапски и по една са от Гърция и Германия.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2