Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 25 юли 2010 г.

Преглед на печата - 25.07.2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 25.07.2010

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 25ти юли 2010та година...

Изпратена 25.07.2010 08:18:30 UTC

Обновена 25.07.2010 08:18:30 UTC

Днешната турска преса е дала широко място на новини засягащи посещението на външния министър на Бразилия Селсо Аморим в Турция.
Вестник Йени Шафак пише, че бразилският външен министър Аморим е пристигнал снощи в Турция и отбелязва, че днес в Истанбул ще се състои среща на външните министри на Турция, Бразилия и Иран, на която ще бъде обсъден въпросът с обмяната на обогатен с необогатен уран. В новината се отбелязва, че говорителят на иранското външно министерство Рамин Михманперест е подчертал, че иранският външен министър Манучехр Мюттеки ще проведе днес в Истанбул среща с турския и бразилския си колеги и ще обсъди с тях договора за обмяна на обогатен с необогатен уран.
Вестник Стар съобщава позовавайки се на новина на вестник Индепендънт, че смрътността сред бебетата, случаите на раждане на бебета с недъзи и заболяванията от рак и левкимия в град Фелуджа, който през 2004та година бе бомбардиран от САЩ с химическо оръжие, са надхвърлили процента на подобни случаи в Нагазаки и Хирошима, които бяха подложени на атомна бомбардировка. В новината пише, че иракски доктори са подчертали, че през 2005та година в града са започнали да се регистрират извънредно много случаи на рак и левкимия и на раждане на бебета с недъзи и че това е било потвърдено и от изследване проведено от страна на 11 членен екип от университета в Улстер. Всетникът отбелязва, че общия процент на раковите заболявания е нарастнал четирикратно, а процентът на ракови заболявания сред децата под 14 годишна възраст е нарастнал 12то кратно.
Вестник Ватан съобщава, че броят на загиналите в резултат на паниката избухнала на организирания в Германия фестивал "Парад на любовта" е нараснал на 17 и има над сто ранени. В новината пише, че директорът на полицията в Дуисбург е казал, че смъртните случаи са станали в резултат на стълпотворението и на паниката, която е избухнала в един от входните тунели на фестивала и че състоянието на 10 от ранените е тежко.
Вестник Сабах съобщава, че генералният директор на Турските Авиолинии Кемчал Котил е казал че през кризисната година са увеличили капацитета си с 21 процента и че миналата година са били на 6то място в света по приходи.
Вестник Хабертюрк пише, че изследователи от Турския институт за научни и технически изследвания са конструирали лазерна система за ранно предупреждение при нападение с биологочино или химическо оръжие. Вестникът сочи, че системата разпознава в радиус до 40 километра всички видове газ, молекули и частици.
В новина на културна тема вестник Заман съобщава, че операта Кьороглу на прочутия азербайджански композитор Юзеир Хаджъбейли е била изпълнена за първи път на използвания в Турция турски език на сцената на конгресния център Сютлюдже в Истанбул. В новината се подчертава, че на сцената са излезли артисти от Турция, Азербайджан, Казахстан, Киргизия, Башкирия и Тарастан и операта се е превърнала във фестивал на турско говорещите народи.

Радио "Гласът на Турция" / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2