Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 24 юли 2010 г.

ТРТ новини - 23.07.2010 г.

АДВОКАТИТЕ НА ГЕНДЖЕВ СЕ ОПИТАХА ДА ПРЕВЗЕМЕТ ГЛАВНОТО МЮФТИЙСТВО

Недим Генджев, който бе възстановен от Върховния касационен съд на България като главен мюфтия, посредством адвокатите си се опита да превземе сградата на Главното мюфтийство.

Изпратена 23.07.2010 08:29:08 UTC

Обновена 23.07.2010 08:29:08 UTC

Недим Генджев, който бе възстановен от Върховния касационен съд на България като главен мюфтия, посредством адвокатите си се опита да превземе сградата на Главното мюфтийство.

Според изявлението направено от пресцентъра на Главното мюфтийство адвокатите на Генджев първо спрели предварително сигнално охранителната система, но не били допуснати вътре при което заплашили, че при следващия си опит ще бъдат придружавани от съдия изпълнител.

През 1989 година Недим Генджев бе агент на Държавна сигурност преминал в запас с чин полковник.

(Уточнение от Портал Турция:Мустафа Хаджи,бивш главн мюфтия също е агент на Държавна сигурност)
-
ГЮЛ ПРИЕ ЕРДОГАН В ПРЕЗИДЕНТСКАТА РЕЗИДЕНЦИЯ В ТАРАБИЯ

Президентът Абдуллах Гюл прие премиера Реджеп Тайип Ердоган в президентската резиденция в Тарабия в Истанбул.

Изпратена 23.07.2010 10:48:33 UTC

Обновена 23.07.2010 10:48:33 UTC

Президентът Абдуллах Гюл прие премиера Реджеп Тайип Ердоган в президентската резиденция в Тарабия в Истанбул.

Редовната ежеседмична среща между Гюл и Ердоган продължи близо 2 и половина часа.

След срещата не бе направено изявление.
-
КОНТАКТИТЕ НА ДАВУТОГЛУ ВЪВ ВИЕТНАМ ПРОДЪЛЖАВАТ

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу, който приключи контактите си в Афганистан отпътува за Виетнам за участие в срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия -АСЕАН.

Натиснете за гледане на видео

Изпратена 23.07.2010 08:20:28 UTC

Обновена 23.07.2010 12:07:44 UTC

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу, който приключи контактите си в Афганистан отпътува за Виетнам за участие в срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия -АСЕАН.

Давутоглу, който на летището в Ханой бе посрещнат от посланика на Турция в Ханой Атеш Йоктем и другите компетентни лица ще участва в срещата на върха на АСЕАН.

Давутоглу ще постави подпис под споразумение за приятелство и сътрудничество между Турция и АСЕАН.

Външният министър Ахмет Давутоглу провежда серия от контакти във Виетнам.

Давутоглу бе приет първо от президента Нгуйен Минх Триет, а след това проведе среща с външния министър и вицепремиер на Виетнам Пхам Гиа Кхием.

След контактите си в Ханой Давутоглу посети Литературния храм, който е първия унивиреститет на Виетнам и който е създаден през 1072ра година.

Външният министър бе информиран от компетентните лица относно храма, а от музея при храма закупи книга относно историята на Виетнам.

След това Давутоглу проследи представление на виетнамска традиционна музика в храма.

От друга страна бе съобщено, че споразумението за „Приятелство и сътрудничество” между Турция и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия ще бъде подсино с церемония, на която ще участва външния министър Ахмет Давутоглу.
-
ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 23.07.2010 Г.

В резюме ще се спрем на по-важните новини отпечатани в днешните броеве на турските вестници.

Изпратена 23.07.2010 13:15:39 UTC

Обновена 23.07.2010 13:15:39 UTC

Вестник Йени Шафак в новина със заглавие „Въодушевление от дипломирането” съобщава, че на тържествената церемония по връчване на дипломите на випуск 2009-2010 година на Командването на Военните академии, дипломите на завършилите с отличие са били връчени от Президента Абдуллах Гюл, Председателя на Меджлиса Мехмет Али Шахин и Премиера Реджеп Тайип Ердоган.

В новина със заглавие ” Със заповед на Обама бе отпуснат заем от един милиард долара” вестник Йени Шафак съобщава, че американската Ексимбанк е отпуснала 1 милиард долара заем на Турция за възобновяеми енергийни източници.Вестникът отпечатва казаното от Председателя на американската Ексимбанк Фред Хохберг , че Президентът Барак Обама ги инструктирал за разгръщането на икономическите отношения с Турция.

„ Светът тича към турската борса” в новина с това заглавие вестник Сабах съобщава за историческия възход на Истанбулската фондова борса.В новината се отбелязва, че чуждестранните инвеститори, които бягат от кризата в Европа, са донесли 2 милиарда долара в рамките на 4 дена.Вестникът съобщава, че Истанбулската фондова борса (İMKB) е отбелязала исторически рекорд като е закрила на ниво над 60 хиляди пункта.

В новина по тази тема вестник Ватан пише, че Истанбулската фондова бора, която е ударила 60 хиляди пункта е най-добрата в света. „ Международният съд в Хага призна Косово” в новина под това заглавие вестник Стар съобщава, че международният съд в Хага е приел историческо решение, в което се подчертава, че обявяването на Косово като независима държава не противоречи на международното право. В новината на вестника се акцентува, че това решение ще представлява пример за оспорваните области ТРСКипър, Нагорни Карабах и Абхазия.

Вестник Заман излиза с новина по същата тема, в която съобщава, че САЩ и ЕС са посрещнали със задоволство решението на Международният съд в Хага.Вестникът съобщава, че държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън е призовала всички държави, включително и Сърбия да признаят Косово и отбелязва дословно казаното от г-жа Клинтън: „ Призоваваме всички страни да превъзмогнат проблема със статута на Косово и да дадат конструктивен принос в подкрепа на мира и стабилността на Балканите”.

„ Подкрепа от шампионите за флотилията за Газа” в новина с това заглавие вестник Хабер Тюрк пише, че в новата флотилия с хуманитарна помощ за Газа, която ще потегли от Европа през месец септември ще се включат и Икер Касияс-вратар и капитан на Испанския национален отбор по футбол и Рафаел Надал- световно известен испански тенисист.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2