Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 11 юли 2010 г.

ТРТ новини - 11.07.2010 г.

НАВОДНЕНИЯТА В КИТАЙ ОТНЕМАТ ЖЕРТВИ...

Наводненията и свличанията на земни маси в южните райони на страната отнеха живота на 27 души и хиляди останаха без подслон....

Изпратена 11.07.2010 08:16:56 UTC

Обновена 11.07.2010 08:16:56 UTC

Проливните валежи в Китай продължават да отнемат човешки жертви.
Наводненията и свличанията на земни маси в южните райони на страната отнеха живота на 27 души и хиляди останаха без подслон.
Валежите, които се очакват да нарастнат през предстоящите дни, парализираха живота в страната.
Наводнени бяха жилища и работни места, хиляди жители на бедствените райони бяха евакуирани в сигурни места.
Валежите предизвикаха и много пътно-транспортни произшествия.
Операциите за спасяването на жителите на бедствените райони продължават въпреки трудностите.
Миналата година проливните валежи бяха унищожили пет хиляди хектара посеви и бяха оставили без подслон и препитание милиони души.
-
ИЗБОРИ В ЯПОНИЯ...

Днес в Япония се провеждат избори за представители в горната камара на парламента...

Изпратена 11.07.2010 08:19:29 UTC

Обновена 11.07.2010 08:19:29 UTC

Днес в Япония се провеждат избори за представители в горната камара на парламента.
Подаването на гласове започна в 24 часа турско време.
За 121те кресла в горната камара на японския парламент се надпреварват 437 кандидата.
Очаква се Демократичната Партия, която дойде преди кратко време на власт в страната, да постигне сериозен успех и на изборите за представители в горната камара на японския парламент.
-
ЕГЕМЕН БАГЪШ ОТХВЪРЛИ ТВЪРДЕНИЯТА ЗА ПРОМЯНА НА ОСТА НА ТУРЦИЯ...

Държавният министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш каза, че последното изявление на президента на САЩ Барак Обама е показало по много ясен начин, че няма отклоняване на оста на Турция...

Изпратена 11.07.2010 08:22:04 UTC

Обновена 11.07.2010 08:22:04 UTC

Държавният министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш каза, че последното изявление на президента на САЩ Барак Обама е показало по много ясен начин, че няма отклоняване на оста на Турция.
Багъш, който участва в "Хърватската среща на високо равнище" организирана в град Дубровник, проведе тук срещи с външните министри на България и Швеция, полския министър отговорен за европейските въпроси и със заместник-външния министър на Гърция.
В изявлението, което направи за Агенция Анадолу Багъш каза, че САЩ отдават голямо значение на сътрудничеството между Турция и западния свят и на процена на членство в ЕС и подчерта, че и европейските страни са започнали да осъзнават това.
Той отбеляза, че поставянето на нови условия пред Турция в процеса на членство в ЕС, е предизвикал разочарование в страната.
Багъш каза, че трябва да се дискутира изявлението на президента на САЩ Барак Обама-"Ако Турция не бъде приета в ЕС ще постави на преценка нови алтернативи", и каза, че Турция е страна с много специфично географско разположение и е най-западната страна на източния свят и най-източната страна на западния свят.
Егемен Багъш подчерта, че укрепването на връзките на Турция със запада, изтока, севера и юга няма да доведат до промяна на оста й, а само ще я укрепят още повече.
-
БОРБАТА С ТЕРОРИЗМА ТРЯБВА ДА СЕ ПОВЕДЕ В НАЦИОНАЛЕН МАЩАБ...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган подчерта че очакват от опозиционните партии предложенията им по въпроса за борбата с тероризма...

Изпратена 11.07.2010 08:25:10 UTC

Обновена 11.07.2010 08:25:10 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган подчерта в изявлението което направи преди да отлети за Босна и Херцеговина, че по време на срещите си с лидерите на политическите партии ще предоставят пълна информация по въпроса за борбата с тероризма и че очакват от лидерите и те да изкажат своите предложения по въпроса.
Ердоган отбеляза, че борбата с тероризма не е въпрос засягащ само партията на Справедливостта и Развитието и че е нужно да бъде поведена национална борба с тероризма.
-
КИПЪРСКИ ТУРЦИ ЗАВЕДОХА ДЕЛО ПРЕД ЕСЧП...

21 кипърски турци заведоха дело пред Европейския Съд за Човешките Права с иск да им бъдат изплатени обезщетения за имотите, които са били принудени да напуснат през 1963та година...

Изпратена 11.07.2010 09:34:20 UTC

Обновена 11.07.2010 09:34:20 UTC

21 кипърски турци заведоха дело пред Европейския Съд за Човешките Права с иск да им бъдат изплатени обезщетения за имотите, които са били принудени да напуснат през 1963та година, да бъдат посрещнати понесените загуби и да бъдат възстановени собственическите им права.
Съобщено бе, че делото е било заведено, след като кипърската гръцка администрация не е отговорила на молбите им и след като молбите им са били отхвърлени тъй като са написани на турски език.
В молбата отправена до Европейския Съд за Човешките Права се иска да бъдат изплатени обезщетения за срок от 47 години.
На 23ти декември 1963та година турската махала на село Матят е нападнато от кипърски гърци. Жилищата принадлежащи на кипърски турци са били разграбени и опожарени и турците са били принудени да напуснат селото.
-
ОТКРИТ БЕ МУЗЕЯТ В КАМАН...

Археологическият музей в община Каман окръг Кършехир бе открит с церемония на която присъстваха министърът на културата и туризма Ертугрул Гюнай и японския принц Томохито Микаса...

Изпратена 11.07.2010 08:12:45 UTC

Обновена 11.07.2010 08:12:45 UTC

Археологическият музей в община Каман окръг Кършехир бе открит с церемония на която присъстваха министърът на културата и туризма Ертугрул Гюнай и японския принц Томохито Микаса.
Проектът допринесе за укрепването на приятелските връзки между Турция и Япония.
Музеят в Каман бе построен с подкрепата на Япония, осигурена в рамките на програмата на тази страна за съхраняване на културните ценности.
В словото, което произнесе на церемонията министърът на курлтурата и туризма на Турция Ертугрул Гюнай благодари на японския принц за оказаната помощ и подкрепа.
Японският принц Микаса подчерта, че експонатите от хълма Караджахьоюк излрожени в музея разкриват тайните на хилядолетното минало.
-
СЛЪНЧЕВО ЗАТЪМНЕНИЕ В ЮЖНОТО ПОЛУКЪЛБО...

Днес в южното полукълбо на земята ще бъде проследено слънчево затъмнение...

Изпратена 11.07.2010 11:39:27 UTC

Обновена 11.07.2010 11:39:27 UTC

Днес в южното полукълбо на земята ще бъде проследено слънчево затъмнение.
В страни като Нова Зеландия, Чили и Аржентина, слънцето ще остане за около пет минути в сянката на луната.
Слънчевото затъмнение ще бъде проследено най-пълно на чилийския остров Ийстърн.
На острова се стекоха много учени и турити желаещи да проследят това рядко природно явление.
-
ВЪЗПОМЕНАВАТ СЕ ЖЕРТВИТЕ ОТ КЛАНЕТО В СРЕБРЕНИЦА...

На възпоменателната церемония в гробището Поточари, по време на която ще бъдат погребани тленните останки на още 775 босненски мюсюлмани, Турция ще бъде представена от премиера Реджеп Тайип Ердоган...

Изпратена 11.07.2010 09:28:12 UTC

Обновена 11.07.2010 09:28:12 UTC

Днес се отбелязва 15тата годишнина от кървавото клане в Сребреница.
На възпоменателната церемония в гробището Поточари, по време на която ще бъдат погребани тленните останки на още 775 босненски мюсюлмани, Турция ще бъде представена от премиера Реджеп Тайип Ердоган.
Премиерът Ердоган отлетя за Босна и Херцеговина.
В изявлението, което направи той подчерта, че за първи път Турция ще бъде представена на поменната церемония в Сребреница на ниво премиер и каза, че ще отдадат почит на жертвите на клането, ще бъдат погребани тленните останки намерени в новите открити общи гробове и ще бъде акцентувана вярата и решителността, че няма да бъде позволено в бъдеще да се изживее една нова подобна трагедия.
След официалните слова и погребалния молебен, в Поточари ще бъдат погребани ковчезите с тленните останки на 775 босненски мюсюлмани.
През юли 1995та година сръбски парамилитаристи водени от генерал Ратко Младич подложиха на масово избиване босненски мюсюлмани, които бяха намерили укритие в лагера на холандския контингент, но бяха предадени от страна холандските сили в ръцете на озверелите сръбски парамилитаристи. В 13 масови гроба близо до Сребреница бяха намерени тленните останки на хиляди босненски мюсюлмани.
Клането в Сребреница бе обявено от ООН и от Международния Съд в Хага за геноцид. Но босненските мюсюлмани зоявяват, че на геноцид са били подложени не само мюсюлманите в Сребреница, но в цялата страна.
Генерал Ратко Младич, който е сочен като главния виновник за клането, все още не е заловен.
-
ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 11.07.2010

Преглед на новините по страниците на турския печат от 11ти юли 2010та година...

Изпратена 11.07.2010 06:58:04 UTC

Обновена 11.07.2010 06:58:04 UTC

Прегледа на неделния турски печат ще започнем с вестник Хабертюрк. В новината озаглавена "Усилията на Турция дадоха резултат, Тадич пристига в Сребреница" вестникът съобщава, че инициативите на Турция за подобряване на отношенията между Сърбия и Босна и Херцеговина са започнали да дават положителен резултат и че президентът на Сърбия Борис Тадич ще пристигне днес в Сребреница и на церемонията в гробището Поточари ще отдаде почит на избитите преди 15 години от сръбските парамилитаристи босненски мюсюлмани.
Същият вестник в новина озаглавена "Израел предупреди, маршрутът се промени" съобщава, че корабът с хуманитарни помощи за Газа, подготвен с инициативата на сина на либийския лидер Мумаре Кадафи е променил маршрута си след заплашителните предупреждения на Израел. Вестникът припомня, че Израел бе отправил предупреждението, че ще възпрепятства по всякакъв начин достигането на кораба до Ивицата Газа.
В новина озаглавена "Турция излиза от играта" вестник Хюррийет пише, че след неочакваното изявление на сирийския държавен лидер Бешар Есад, че Турция трябва да бъде по-умерена към Израел, турската администрация е решила да се оттегли от поста на посредник в косвените преговори между Израел и Сирия. В новината пише, че в играта е влязъл американският сенатор от еврейски произход Арлен Спектер, известен с близките си отношения със сирийската администрация и след разговор с израелския заместник-външен министър Дани Айалон, е осъществил контакти и в Дамаск.
Вестник Йени Шафак пише в новината под заглавието "Професионални батальони в борбата с тероризма" ,че процесът на реорганизация на турската армия, започнал на 22ри януари 2008ма година, ще приключи през месец август тази година и че операциите по преследване и ликвидиране на терористите от ПКК ще бъдат водени от професионални подразделения съставени от сержанти, офицери и подофицери. В новината се отбелязва, че до днес контракт са подписали 6 450 редници и че скоро в региона ще бъдат дислоцирани и хиляда 23ма професионални сержанти, чието обучение е приключило. Вестникът сочи, че по този начин подразделенията от командоси в региона ще бъдат съставени 100 процентово от професионални военнослужещи.
В новина на икономическа тема вестник Стар пише, че Турция, Ирак, Иран и Сирия са поставили началото на процес за учредяването на съвместна икономическа зона. В новината се подчертава, че в рамките на този проект се предвижда пристанищата на четирите страни да се превърнат в общи пристанища и визите получени в една от тях, да бъдат валидни и в другите три страни.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2