Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 6 юли 2010 г.

ТРТ новини - 06.07.2010 г.

Астана е домакин на среща на регионални лидери...

Астана посреща 12тата годишнина от обявяването си за столица на Казахстан...

Изпратена 06.07.2010 09:39:49 UTC

Обновена 06.07.2010 09:39:49 UTC

Астана посреща 12тата годишнина от обявяването си за столица на Казахстан.
Градът, оценяван като перлата на Казахстан и на Централна Азия, бе изграден с големия принос и на турски инженери.
Търговския център "Ханска Шатра" сочен сред най-големите търговски центрове в света, бе построен с огромния принос на турските строителни инженери.
В рамките на честванията Астана е домакин на редица важни гости от света.
Лидерите на регионалните страни се събраха на среща на Евразийската Икономическа Общност.
Паралелно на договора за митнически съюз, подписан от Русия, Беларус и Казахстан, бяха предприети и първите стъпки за изграждането в Евразия на формация подобна на ЕС.
Целта е процесът на формиране на Евразийския Съюз да приключи през 2012та година и в бъдеще да се премине към употребата на обща парична единица.
Президентът на Труция Абдуллах Гюл, който е в Астана със статута на почетен гост, проведе двустранни срещи с пристигналите за церемониите лидери.
Гюл най-напред проведе разговор с президента на Казахстан Нурсултан Назарбайев, след което проведе среща с новия президент на Киргизия Роза Отунбайева.
Гюл пожела на Отунбайева успехи на новия пост.
По време на тази среща бяха обсъдени събитията в Казахстан и настоящото положение в страната.
След двустранните контакти президентът Гюл разговаря и с казахстански бизнесмени.
-
Президентът на САЩ Барак Обама и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху ще проведат среща в Белия дом.

Очаква се на срещата да бъдат обсъдени въпроси като възобновяването на израело-палестинските мирни преговори и ядрената дейност на Иран.

Изпратена 06.07.2010 09:15:55 UTC

Обновена 06.07.2010 09:15:55 UTC

Президентът на САЩ Барак Обама и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху ще проведат среща в Белия дом. Очаква се на срещата да бъдат обсъдени въпроси като възобновяването на израело-палестинските мирни преговори и ядрената дейност на Иран.

Срещата между двамата лидери ще се състои в период,когато нараства упражняваният натиск върху администрацията на Нетаняху за създаване на международна следствена комисия за нападението на Израел над хуманитарната флотилия и за отменянето на ембаргото на Израел над Газа.

Преди това израелското правителство бе сформирало своя комисия за да разследва нападението и бе взело решение да облекчи ембаргото над Газа.
-
Среща на палестински и израелски представители в Ерусалим...

Премиерът на Палестинската администрация Салам Феяд и министърът на отбраната на Израел Ехуд Барак се срещнаха в Ерусалим...

Изпратена 06.07.2010 09:38:11 UTC

Обновена 06.07.2010 13:28:54 UTC

Премиерът на Палестинската администрация Салам Феяд и министърът на отбраната на Израел Ехуд Барак се срещнаха в Ерусалим.
Това e първата среща на най-високо равнище на представители на двете страни след направеното преди два месеца изявления за започване на непреки преговори.
Преди и след срещата не бяха направени изявления, но говорителят на израелското министерствона отбраната отбеляза, че са били обсъдени подготовките засягащи терминалите за преход в Ивицата Газа, които се планира да бъдат отворени в рамките на стъпките за олекотяване на ембаргото наложено на Газа. Говорителят каза, че също така е била направена преценка на съвместните палестино-израелски проекти за сътрудничество и е било акцентувано на продължването на сътрудничеството в сферите на икономиката и сигурността.
Премиерът на Израел Нетаняху бе подчертал, че целят в кратък срок да бъде даден стартът на преките преговори между двете страни, но палестинските ръководители отбелязват, че все още не е постигнат необходимият напредък в подготовката на платформа за преки преговори.
Междувременно палестинският държавен лидер Махмуд Аббас поиска от Арабската Лига в кратък срок да бъде проведено спешно заседание на ниво министри на Арабската Комисия за Мирни инициативи.
Очаква се на това заседание Аббас да даде пълна информация на членовете на комисията относно споразумението за започването на непреки преговори с Израел под егидата на САЩ.
Арабските страни бяха определили тримесечен срок за започването на непреките мирни преговори между Израел и Палестина.
Определеният срок изтича през месец септември.
Същовременно, след стъпката на израелската администрация, която в последствие на световните реакции във връзка с военната операция срещу кораба "Мави Мармара" бе приела решението за олекотяването на ембаргото наложено на Ивицата Газа, израелското външно министерство оповести списъка на строителните материали които ще разреши да бъдат транспортирани в Газа.
Предвидено е да се разреши транспорта на строителни материали за проекти одобрени от палестинската администрация и реализиращи се под контрола на международната общественост, като се забранява входът на оръжие, експлозиви, изкуствени торове които може да се използват в изработката на експлозиви и други химически вщества и материали.
В изявлението, което направи след срещата с пристигналия на посещение в Испания сирийски държавен лидер Бешар Есад, премиерът на Испания Хосе Луиш Родригез Сапатеро каза, че са станали посредници в усилията за възобновяване на преговорите между Сирия и Израел.
Той припомни, че поддържат искането за олекотяване на ембаргото наложено на Ивицата Газа и съобщи, че министритена външните работина Испания, Италия и Франция планират да посетят през настоящия месец Ивицата Газа, за да се запознаят на място със ситуацята в този регион.
Бешар Есад от своя страна засегна ролята на Турция в непреките прговори с Израел и каза, че тя е дала голям принос за успешния им напредък тъй като е регионална страна и е запозната със всички подробности. Той каза, че до днес никой освен Турция не е изиграл толкова положтелна и конструктивна роля в усилията за разрешаване на сирийско-израелските проблеми.
-
Става ясен първият финалист...

Днес ще стане ясен първият финалист на световното първенство по футбол в ЮАР...

Изпратена 06.07.2010 07:17:53 UTC

Обновена 06.07.2010 07:17:53 UTC

Днес ще стане ясен първият финалист на световното първенство по футбол в ЮАР.
В Кейптаун в 21 часа и 30 минути ще започне футболната среща между националните отбори на Уругвай и Холандия.
Вторият финалист ще стане ясен след срещата Германия-Испания, която ще се играе утре.
Срещите се излъчват директно по ТРТ 1 и ТРТ HD.
-
Международен оперен фестивал в Истанбул

Ще бъдат представени опери носещи следите на турската култура.

Изпратена 05.07.2010 11:24:25 UTC

Обновена 05.07.2010 11:31:34 UTC

В Истанбул започна Първият Международен оперен фестивал.

Фестивалът е организиран от Генерална дирекция на държавната опера и балет в рамките на проекта Европейска столица 2010. Любителите на операта следят с интерес програмата на фестивала,в която са включени значителни оперни произведения.

Ще бъдат представени и опери,носещи следи от турската култура като "Фатих Султан Мехмет",Отвличане от сарая", "Зайде" и други.
-
Сракози и Мубарек обмислиха съвместни инициативи в Близкия Изток...

Президентът на Франция Никола Саркози обсъди с президента на Египет Хюсню Мубарек възможния принос за уморотворителния процес в Близкия Изток...

Изпратена 06.07.2010 09:48:05 UTC

Обновена 06.07.2010 09:48:05 UTC

Президентът на Франция Никола Саркози обсъди с президента на Египет Хюсню Мубарек възможния принос за уморотворителния процес в Близкия Изток.
На срещата състояла се в Елисейския дворец, бяха обсъдени възможностите за съвместни стъпки на двете страни с цел придаването на тласък на мирните преговори между Израел и Палестина.
Саркози и Мубарек, които са съпредседатели на проекта ЕС-Съюз за Средиземно море, поставиха на анализ и приноса на проекта за близкоизточния умиротворителен процес.
През месец ноември в град Барселона в Испания ще се състои среща на високо равнище на страните от проекта ЕС-Съюз за Средиземно море.
Дейностите на проекта, с който се предвижда да бъдат обединени страните от ЕС и 16 страни с излаз на Средиземно море, бяха блокирани през последния двугодишен период поради неразбирателствата между Израел и арабските страни.
-
Путин разкритикува Хилари Клинтън и Сакашвили...

Премиерът на Русия ВладимирПутин изрази реакции по повод стъпките на Грузия за намиране на подкрепата на САЩ във връзка с проблмите с областите Абхазия и Южна Осетия...

Изпратена 06.07.2010 09:50:48 UTC

Обновена 06.07.2010 09:50:48 UTC

Премиерът на Русия ВладимирПутин изрази реакции по повод стъпките на Грузия за намиране на подкрепата на САЩ във връзка с проблмите с областите Абхазия и Южна Осетия, които обявиха едностранно независимостта си от Грузия.
Путин отговори на изявленията на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън направени по време на визитата й в Грузия, в които тя бе разкритикувала "руската окупация", и на изявленията на президента на Груция Михаил Сакашвили, че са получили пълната подкрепа на САЩ.
Путин каза, че Грузия трябва да търси разрешение на проблемите не опирайки се на подкрепата на други страни, а посредством преговори със сепаратистките области.
-
Ново находище на нефт в Диярбакър...

По време на сондажни дейности на Анонимното Сдружение Тюркийе Петроллери в община Ергани окръг Диярбакър бе открито находище от нефт...

Изпратена 06.07.2010 07:13:51 UTC

Обновена 06.07.2010 07:13:51 UTC

По време на сондажни дейности на Анонимното Сдружение Тюркийе Петроллери в община Ергани окръг Диярбакър бе открито находище от нефт.
Находището бе намерено на дълбочина хиляда и 713 метра.
След лабораторните анализи на откритото находище ще бъде определен гравитетът на нефта и икономическата му рентабилност.
Ако находището се окаже с висок гравитет или икономическа рентабилност, ще бъде започнат добив на нефт.
-
Терористи нападнаха гранична застава...

По време на операции срещу терористи от ПКК са ликвидирани общо 14 терориста...

Изпратена 06.07.2010 07:21:13 UTC

Обновена 06.07.2010 11:49:08 UTC

По време на стълкновения в община Шемдинли окръг Хаккяри и община Аръджак окръг Елязъ между терористи от ПКК и силите за сигурност загинаха трима и бяха ранени 12 военнослужещи и бяха ликвидирани 14 терориста.
По време на атаката късно снощи на терористи от ПКК срещу аванпост на граничната застава Бейюрду в окръг Хаккяри загинаха трима и бяха ранени трима военнослужещи. В резултат на престрелката и последвалата мащабна операция бяха ликвидирани 11 от осъществилите нападението терористи.
Подразделение на силите за сигурност се натъкна при патрулна обликолка в община Аръджак окръг Елязъг на група терористи от ПКК.
По време на избухналата престрелка бяха ранени пет военнослужещи и бяха убити трима терориста.
Терористи от ПКК откриха огън срещу пaтрулно подразделение в близост до село Камъшлъ община Юксекова. Ранени бяха двама сержанта на свръхсрочна служба.
В районите на стълкновения с групи терористи от ПКК се водят широкомащабни операции с активното участие на щурмови хеликоптери Кобра.
-
Преглед на турския печат 06.07.2010

Обзор на новините по страниците на турския печат от 6ти юли 2010тагодина...

Изпратена 06.07.2010 06:43:10 UTC

Обновена 06.07.2010 06:43:10 UTC

Прегледа на днешнaта турска преса започваме с вестник Хабертюрк. В новината озаглаване "Ердоган стана политик на годината в Палестина" вестникът пише, че "Модерната Академия" в Рамала е избрaла премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган за лидера на годината, поради приноса му за плестинската кауза. В новината пише, че като награда на Ердоган ще бъде връчено позлатено парче от заменения през 90тте години купол на Харемюш-Шериф в Ерусалим.
Вестник Джумхурийет съобщава, че външният министър на Израел Авигдор Либерман е дал отрицателен отговор на призивите на Турция за извинение. В новината озаглавена "Вие се извинете" вестникът отбелязва, че Либерман е казал, че няма да се извинят на Турция за акцията на кораба "Мави Мармара" и че дори очакват извинение от Турция.
Вестник Йени Шафак в новина под заглавието "Съмнителна Русалка" пише, че с раздухването на дискусиите между Анкара и Тел Авив по въпроса за извинението и изплащането на обезщетения, Турция се е оттеглила от редовните съвместни военноморски маневри в Средиземно Море в кoито участваха и САЩ и Израел. В новината пише, че според вестник Йерусалем Пост, тази стъпка на Израел е показател за продължаващото влошаване на турско-израелските отношения и отбелязва, че целта на провеждащите се ежегодно от десет години насам маневри е увеличаването на опита в спасително-издирвателните дейности и увеличаването на координацията между военноморските единици на трите страни.
Вестник Миллийет в новината озаглавена "Посети мемориала на геноцида" пише, че държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън е посетила по време на визитата си в Армения мемориала на геноцида и е поставила венец, но е разочаровала арменското лоби, тъй като не е направила изявление отговарящо на техните очаквания. В новината пише, че американското посолство в Еревена е отбелязало със спешно изявление, че това е било лично посещение на Клинтън.
"Великолепна церемония за Назарбайев". В новината под това заглавие вестник Ватан съобщава, че 70тия рожден ден на президента на Казахстан Нурсултан Назарбайев е бил посрещнат с пищно тържество, на което са присъствали президентат на Турция Абдуллах Гюл, президентът на Русия Димитрий Медведев, президентът на Украйна Виктор Янукович, президента на Армения Серж Саркисян, шейхът на Обединените Арабски Емирства Ал Нахян и президентът на Таджикистан Рахма. Вестникът отбелязва, че в полунощ с изстрелването на огромен брой фойерверки е бил открит и новият огромен търговсик център с името "Ханска Шатра".
Вестник Стар в новина на икономическа тема пише, че министърът на финансите на Турция Мехмед Шимшек е казал, че Турция няма да бъде товар за ЕС, а ще внесе нови ценности в съюза и е подчертал, че в момента ЕС е лишен от необходимата стратегическа визия и способно лидерство нужно за да може да оцени Турция от по-различен аспект.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2