Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 7 юли 2010 г.

ТРТ новини - 07.07.2010 г.

Президентът Гюл ще участва в срещата на Д-8 в Нигерия...

Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще отпътува днес за Нигерия за участие в срещата на високо равнище на страните от групата Д-8...

Изпратена 07.07.2010 09:41:17 UTC

Обновена 07.07.2010 09:41:17 UTC

Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще отпътува днес за Нигерия за участие в срещата на високо равнище на страните от групата Д-8.
Групата Д-8 бе основана през 1997ма година и в нея членуват Турция, Иран, Пакистан, Бангладеш, Малайзия, Индонезия, Египет и Нигерия.
След срещата на върха президентът Гюл ще осъществи и двустранни контакти.
Очаква се по време на контактите с нигерийски служители да бъдат обсъдени двустранните отношения и възможностите за близко сътрудничество в различни сфери като отбраната, икономиката, търговията и политиката.
По време на посещението в Нигерия президентът Абдуллах Гюл ще бъде придружаван от много турски бизнесмени с участието на които се предвижда да бъде организиран и съвместен икономически форум.
-
Един военнослужещ загина при нпадение на терористи...

Терористи от ПКК откриха огън срещу жандармерийски патрул в община Гергюш окръг Батман....

Изпратена 07.07.2010 11:48:42 UTC

Обновена 07.07.2010 11:48:42 UTC

Терористи от ПКК откриха огън срещу жандармерийски патрул в община Гергюш окръг Батман. По време на нападението загина един и бяха ранени трима военнослужещи.
Ранените са настанени на лечение във военната болница в град Диярбакър.
В района започна операция за ликвидиране на терористите.
Днес се провеждат и погребалните церемонии на тримата турски военнослужещи, които загинаха по време на вчерашното нападение на терористи от ПКК срещу заставата в община Шемдинли окръг Хаккяри.
-
Турция и Китай подписаха споразумение за сътрудничество в железопътния транспорт...

Министърът на транспорта и съобщенията на Турция Бинали Йълдъръм продължава контактите си в Китай...

Изпратена 07.07.2010 12:41:22 UTC

Обновена 07.07.2010 12:41:22 UTC

Министърът на транспорта и съобщенията на Турция Бинали Йълдъръм продължава контактите си в Китай.
Днес Бинали Йълдъръм и придружаващата го делегация изминаха със скоростен влак разстоянието от столицата Пекин до град Тианжин.
След пътуването бе подписано двустранно споразумение за укрепване на връзките на сътрудничество между Турция и Китай в сферата на железопътния транспорт.
-
Кралица Елизабет Втора посети Ню Йорк

Кралицата произнесе слово пред общото събрание на ООН.

Изпратена 07.07.2010 14:39:23 UTC

Обновена 07.07.2010 14:39:23 UTC

Английската кралица Елизабет Втора след 34 години посети Ню Йорк. 84 годишната кралица произнесе слово пред представителите на страните членки на ООН и отправи призив към света за единство и мир.

При посещението на кралицата и съпруга и в седалището на ООН те бяха посрещнати от генералния секретар Бан Ки Мун и председателят на Общото събрание на ООН Али Абдусалем Треки. В словото си кралицата поиска от ООН да продължи да работи за разрешаването на световните проблеми.
-
Иран обяви,че санкциите ще забавят ядрената му програма.

До три месеца ще влезе в действие първата ядрена централа на Иран

Изпратена 07.07.2010 14:13:42 UTC

Обновена 07.07.2010 14:13:42 UTC

Според новината на агенция ИСНА председателят на Иранската агенция за атомна енергия Али Екбер Салихи е заявил,че санкциите ще забавят ядрената програма на Иран,но няма да я възпрат.

Салихи каза,че до три месеца ще влезе в действие първата ядрена централа на Иран в Бушехр,където с успех са приключили последните и най- важни изпитания. Приключен е бил и тестът за топлата вода от централата и след 37 годишна реализация на проекта с прекъсвания,централата е добила завършен вид.

Строителството на ядрената централа в Бушехр бе започнато през 1975 година.
-
Назарбайев е на почивка в Бодрум...

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбайев е на почивка в Бодрум...

Изпратена 07.07.2010 10:09:17 UTC

Обновена 07.07.2010 10:11:24 UTC

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбайев е на почивка в Бодрум.
На летището на Бодрум Назарбайев бе посрещнат от валията на Мугла Фатих Шахин.
Прикацането на самолета на Назарбайев, в района на летището бяха предприети извъндерно строги мерки за сигурност.
След кратък престой на летището Назарбайев потегли за хотела в който ще се настани в Бодрум.
-
Интервю на президента Гюл за "Ройтерс"

Раздвояването в израелското коалицонно правителство възпрепяства подобряването на влошените отношения между Турция и Израел.

Изпратена 07.07.2010 12:54:50 UTC

Обновена 07.07.2010 12:59:39 UTC

Президентът Абдулах Гюл заяви,че раздвояването в израелското коалицонно правителство възпрепяства подобряването на влошените след нападението на кораба Мави Мармара отношения между Турция и Израел. На връщане от официалното си посещение в Киргизия в изявление за агенция Ройтерс Гюл каза,че Турция е единствената мюсюлманска страна която е съюзник на Израел,който няма много приятелски страни в региона и че сега сякаш Израел се опитва да прекъсне отношенията си и с Турция.

Президентът Гюл заяви ,че вътрешно политическите противоречия в Израел пречат на процеса на подобряване на отношенията и че вътрешните противоречия са твърде сериозни и според него нямат силата да действат рационално и всеки трябва да осъзнае какъв вид политика следва Израел.
-
Преглед на чуждия печат 07.07.2010

Новини за Турция в чуждата преса

Изпратена 07.07.2010 08:42:40 UTC

Обновена 07.07.2010 08:42:40 UTC

....Британският вестник Таймс помества репортаж с президента на Турция Абдулах Гюл.В репортажа Гюл казва,че ЕС е една от основните цели във външната политика на Турция и че Турция е част от Европа.Вестникът отбелязва,че паралелно с икономическия растеж Анкара следва външна политика концентрирана не в стълкновенията а към разширяване на отношенията.

......Германското електроннно издание Телеполис помества интервю с председателя на комисията по външните връзки към Германския федерален парламент Руперт Поленц,в който той подчертава че Турция е заслужила да и се даде възможност и при условие че изпълни изцяло критериите от Копенхаген трябва да стане пълноправен член на ЕС.

.....Френският вестник Льо Фигаро отделя място на възгледите на заместник външния министър на Гърция Димитрис Дручас.Вестникът сочи,че Гърция подкрепя членството на Турция и балканските държави в ЕС и набляга на сближаването между Анкара и Атина. .

.....Иранската осведомителна агенция Ирна в една своя новина се спира на изявлението на говорителя на турското външно министерство Бурак Йозугергин.В отговор на въпрос във връзка с последните събития в Киргизия Йозугергин е казал чеАнкара ще продължи усилията си за установяване на стабилността в Средна Азия. .

.....Вестник Дейли Таймс издаван в Пакистан пише,че президентът Абдулах Гюл е заявил,че Турция ще продължи безусловната си подкрепа за Пакистан по различни въпроси.

...В интернет страницата на излизащия в Пакистан вестник Ел Рая пише,че премиерът Ердоган в отговор на въпрос по повод причините за критиките отправени към Израел е казал,че не прави разлика между араби и неараби и че човек и изразява човешките си възгледи.

....Израелският вестник Хаарец,издаван на английски език,пише че комисията разследваща нападението над хуманитарната флотилия за Газа е неспособна да извърши сериозно разследване,защото разполага с ограничени компетенции и няма правото да привиква свидетелите пред съда без разрешение от управляващите.Вестникът призовава председателя на комисията да подаде оставката си. .

...Иранската осведомителна агенция ИРНА съобщава за изказването на председателя на ВНСТ Мехмет Али Шахин на извънредната сесия в Дамаск на Парламентарната асамблея на Организацията "Ислямска конференция".В новината се сочи,че във връзка с кипърския въпрос Шахин е казал,че Турция иска полагащите се права на кипърският турски народ.
-
Преглед на турския печат 07.07.2010

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 7ми юли 2010та година...

Изпратена 07.07.2010 07:18:19 UTC

Обновена 07.07.2010 07:18:19 UTC

Днешния преглед на печата започваме с вестник Джумхурийет. В новината озаглавена "Промененете политиките си" вестникът дава място на подробности във връзка с решението на Израел за олекотяване на ембаргото наложено на Ивицата Газа и подчертава, че министри на пет страни членки на ЕС са публикували съвместна декларация и са отправили към Израел призива да промени политиката си към Ивицата Газа. В новината се отбелязва, че в писменното изявление на италианското външно министерство се заявява, че външните министри на Италия, Великобритания, Франция, Испания и Германия са посочили, че е необходима коренна промяна на политиката, за да бъде дадена възможност за пълното прилагане на резолюцията на ООН, предвиждаща трайно разрешаване нa проблема в Ивицата Газа, изтеглянето на израелските сили от окупираните палестински територии и постигането на споразумение за прекратяване на огъня.
В новина на икономическа тема вестник Ватан пише, че в статия в американския вестник Ню Йорк Таймз са били отправени похвали за турската икономика и е било подчертано, че в продължение на години ЕС е заявявал на Турция, че тя е икономически изостанала, но че днес вече този аргумент не е валиден. Американският вестник е подчертал, че Турция днес е страна с много бързо развиваща се икономика, че докато ръстът в европейските страни едва достига един процент, докато ръстът на Турция е 11 процента и поставя на преден план въпроса-кой днес се нуждае от другия. Турция ли от ЕС или пък съюзът от Турция.
В новина озаглавена "Критична среща в САЩ" вестник Сабах съобщава, че на срещата във Вашингтон с премиера на Израел Нетаняху, президентът на САЩ Барак Обама е подчертал, че между двете страни са установени много силни и здрави връзки. В новината пише, че на срещата Обaма и Нетаняху са акцентували на необходимостта да бъде даден стартът на преките преговори между палестинската администрация и Израел.
Същият вестник пише, че десетки хиляди души са се стекли в Бейрут, за да присъстват на погребалнaта церемония на лидера на шиитската ливанска организация 'Хизбуллах' Мухамед Хюсеин Фадала и че училищата и държавните учреждения в Ливан вчера са били затворени.
Вестник Миллийет, в новина на спортна тема съобщава, че Холандия се е наложила в игрната снощи среща над Уругвай с три на два и след 32 годишен период е записала името си на финала на световното първенство по футбол в ЮАР. Вестникът отбелязва, че днес в 21 часа и 30 минути ще се играе втората поуфинална среща между Германия и Испания и ще бъде определен вторият финалист.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2