Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 13 юни 2010 г.

ТРТ - новини - 13.06.2010 г.

МВР на Турция призова към прекратяване на стълкновенията в Киргизия...

Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу разговаря по телефона със заместник-държавния глава на временното управление в Киргизия Алмазбек Атамбайев...

Изпратена 13.06.2010 09:33:32 UTC

Обновена 13.06.2010 09:33:32 UTC

Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу разговаря по телефона със заместник-държавния глава на временното управление в Киргизия Алмазбек Атамбайев и поиска да бъдат предприети мерки за осигуряване на безопасността на турските граждани намиращи се в тази страна.
В изявлението по въпроса бе подчертано, че Турция очаква стълкновенията да бъдат прекратени в кратък срок и бе отбелязано, че Турция ще продължи да оказва подкрепа и в бъдеще на братския киргизки народ.
-
Стълкновенията в Киргизия продължават...

Стълкновенията в Киргизия между киргизи и етнически узбеки придобиха застрашителни размери...

Изпратена 13.06.2010 09:31:38 UTC

Обновена 13.06.2010 09:31:38 UTC

Стълкновенията в Киргизия между киргизи и етнически узбеки придобиха застрашителни размери. Стълкновенията започнали в град ОИш се разпространиха и в град Джелялабад.
Въпреки наложената и в двата града забрaнана за излизане на улицата, броят на убитите нарастна на 80. Ранени са над хиляда души.
На киргизката полиция е наредено да открива огън срещу агресивно настроени групи.
По време на сблъсъците бяха опожарени обществени сгради и търговски центрове. Нападнат бе един полицейски участък. В град Джелялабад бе подпалена сграда в която се намира телевизионен център.
Опожарен бе и киргизко-узбекския университет в града. Съобщено бе, че много узбеки, основно жени и деца са се приютили в съседен Узбекистан.
Междувременно Русия оповести, че няма да изпраща военни сили в Киргизия, но е готова да окаже хуманитарни помощи.
В Киргизия има военни бази на Русия и на САЩ.
-
Потомци на преселници от Румелия се срещнаха в Истанбул...

В Истанбул се проведе фестивалът "Румелийски Срещи".

Изпратена 13.06.2010 09:49:27 UTC

Обновена 13.06.2010 09:49:27 UTC

В Истанбул се проведе фестивалът "Румелийски Срещи".
На фестивала присъстваха деца и внуци на турци преселили се от Румелия в Турция държавните министри Фаик Челик и Селма Алийе Каваф, лидерът на Партията на Националистическото Движение Девлет Бахчели и много политици.
В словото което произнесе на церемонията държавния министър Фаик Челик отбеляза че не само Анадолът но и Румелия е родна земя на турците.
Лидерът на Партията на Националистическото Движение Девлет Бахчели отбеляза че Румелия е спомен който никога няма да бъде забравен.
В рамките на фестивала бяха изнесени концерти и бяха представени народни танци.
-
Президентът Абдуллах Гюл ще отпътува на визита в Южна Корея...

Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще отпътува днес на тридневно официално посещение в Южна Корея...

Изпратена 13.06.2010 09:36:08 UTC

Обновена 13.06.2010 09:36:08 UTC

Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще отпътува днес на тридневно официално посещение в Южна Корея.
Това е първото посещение на президент на Турция в Южна Корея след период от 28 години.
В делегацията на президента Гюл са включени и ветерани от корейската война.
След контактите в Сеул, президентът Гюл ще премине в град Бусан и ще посети турското мероиално гробище в града.
-
Преглед на турския печат 13.06.2010

Преглед на събитията намерили отражение по страниците на турските вестници от 13ти юни 2010та година...

Изпратена 13.06.2010 08:20:39 UTC

Обновена 13.06.2010 08:20:39 UTC

Прегледа на днешниуя турски печат ще започнем с вестник Сабах. В новината озаглавена "И изтокът и западът са отворени за нас врати" вестникът пише, че в словото произнесено на церемонията по дипломиране организирана в университета Фатих в Истанбул, президентът Абдуллах Гюл е казал, че не трябва да се обръща внимание на твърденията за промяна на оста на Турция. Вестникът отбелязва, че отговаряйки след церемонията на въпроси на журналисти, президентът Гюл е казал, че Израел трябва най-напред да разреши на следствена комисия на ООН да проведе разследване във връзка с инцидента на кораба "Мави Мармара" и след публикуването на този доклад може да се обсъди въпросът дали ще се изисква от Израел официално извинение.
Вестник Йени Шафак пише, че премиерът Ердоган, в словото произнесено на церемонията в Черноморския Технически Университет в град Трабзон, на която той бе удостоен с титлата на почетен доктор, е казал че не може да става и дума за промяна на оста на турската външна политика и е отправил към ЕС послания с думите-от 1963та година насам чакаме одобрението на съюза, но той продължава да ни разиграва. Аз открито заявих, че ако не са християнски клуб, са длъжни да приемат Турция за член на съюза. Ние сме много по-развити и силни от десетте страни приети в съюза с последната вълна на разширяване.
Същият вестник, в новината озаглавена "И ние сме жерва на терора на Израел" пише, че равинът Йисрпоел Довид Вейс, е осъдил инцидента на кораба "Мави Мармара" и е подчертал, че Израел тероризира и евреитте в името на ционизма. В новината пише, че говорителят на юдейската организация "Нетуреи Карта", равинът Вейс е казал, че осъществявайки окупациите от името на евреите, Израел ги изправя пред двойна трагедия.
Вестник Стар в новината озаглавена "Гражданска Война в Киргизия" пише, че стълкновенията между киргизи и етнически узбеки в Киргизия са се прехвърлили от град Ош и в град Джелялабад и че узбекското население се е струпало на границата с Узбекистан, а временното управление на Киргизия е поискало военна помощ от Русия.
В новина на спортна тема същият вестник съобщава, че на световното първенство по футбол в ЮАР, Гърция е била подебена с два на нула от Южна Корея, Аржентина се е наложила над Нигерия с един на нула, а Великобритания и САЩ са завършили наравно един на един.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2