Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 12 юни 2010 г.

ТРТ - новини - 12.06.2010 г.

Турция не се отклонява от целта за членство ЕС...

Президентът на Турция Абдуллах Гюл заяви, че главната стратегия на турската външна политика е обединяване с ЕС...

Изпратена 12.06.2010 09:39:14 UTC

Обновена 12.06.2010 09:42:41 UTC

Президентът на Турция Абдуллах Гюл заяви, че главната стратегия на турската външна политика е обединяване с ЕС и подчерта, че от близо 50 години насамя няма никакви отклонения от тази цел.
Президентът Гюл произнесе слово на вечеря организирана в Института Париж-Босфора, който бе основан миналата година с инициативата на Дружеството на Турските Индустриалци и Бизнесмени.
Той подчерта, че главната стратегическа цел на турската външна политика е членството в ЕС и отбеляза, че същевременно Турция се е възползвала от някои предимства поизтичащи от историческото й минало.
Той заяви, че ако Турция стане член на ЕС, този неин историчеки опит в отношенията с някои страни и народи ще станат от полза за целия съюз.
Гюл каза, че никой не трябва да прави коментарите че Турция променя оста си и каза, че нито една страна не може да просъществува без да поддържа активни връзки със света.
Президентът Гюл каза, че целта на Турция за членство в ЕС не трябва да се превръща в жертва на някои краткосрочни интереси.
----------------------------------------------------------------------------
Преглед на турския печат 12.06.2010

Преглед на новините по страниците на турския печат от 12ти юни 2010та година...

Изпратена 12.06.2010 08:16:16 UTC

Обновена 12.06.2010 08:16:16 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с вестник Йени Шафак. Вестникът съобщава, че президентът Абдуллах Гюл е отговорил на твърденията, че Турция променя оста си и е казал-няма промяна на оста и не може да става и въпрос за подобно нещо. Тук е Европа, там е Азия, а тук е и моста.
Вестник Сабах пише, че държавният министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш е казал, че е възможно да бъде отворена нова преговорна глава по време на мандатното председателство на Испания. Багъш е отбелязал също така, че за да продължи Турция с решителност да напредва в процеса за членство в ЕС, ВНСТ трябва да приеме хакетите с реформи, като е подчертал, че ако парламентът не приеме пакетите с реформи, няма да бъде възможно откриването на нови преговорни глави.
Вестник Хюррийет пише, че американската гражданка от корейски произход Иара Ли, която се е намирала на борда на кораба "Мави Мармара" по време на атаката на израелските командоси, е укрила в бельото си картата със заснетите по време на атаката снимки и е успяла да я достави в Ню Йорк, където е излъчила в ООН филм с продължение един час, в който са показани кадри от израелската операция. Вестникът пише, че Ли е казала, че един от израелските командоси е имал списък с имената на европейски депутати и други важни личности и според нея това е бил списъкът на хората които с категоричност няма да се убиват. Ли е подчертала, че израелската армия не е оказала никаква помощ на ранените турци и че е готова да предостави на Турция филма ако тя реши да заведе дело срещу Израел.
Вестник Стар съобщава, че след кървавото народно въстание, Киргизия отново е станала сцена на кървави инциденти и по време на сблъсъци във втория по големина град на страната, Ош, са били убити десетки и ранени стотици души. Вестникът пише, че няма достоверни сведения за причините за избухването на стълкновенията, но според показанията на някои ранени, причината е конфронтация между враждуващи младежки групи. В новината се отбелязва, че според заместник-държавния лидер на Киргизия Азимбек Назаров става дума за планирани действия целящи предизвикването на етническо напрежение в страната.
В новина на вестник Заман пише, че вчера с тържествена церемония организирана в град Йоханесбург в Южноафриканската Република, е започнало световното първенство по футбол.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2