Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 27 май 2010 г.

Секскомпроматът може да възроди турските социалдемократи !


Секскомпроматът може да възроди турските социалдемократи !

26 Май 2010

От идването на власт преди осем години на ислямистите от Партията на справедливостта и развитието на Реджеп Тайип Ердоган друга политическа сила не бе привличала така силно вниманието към себе си, както това направи тези дни основната опозиционна сила в Турция - Народнорепубликанската партия (НРП).

НРП е най-старата секуларистка партия в Турция, създадена от основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк преди 92 години. През 2007 година НРП начело с бившия си лидер Дениз Байкал организира грандиозни митинги срещу проислямисткото управление на Ердоган, в които участваха близо 1 милион души, но и тогава не успя да получи подкрепа на турците извън големите градове.

Вятърът на промените, който задуха в НРП през последния месец, раздвижи политическата сцена в Турция. Началото бе скандал с видеокасета, разпространена в интернет, уличаваща Дениз Байкал в извънбрачна връзка с депутатката Несрин Байток, която по-рано е била негова секретарка. Дениз Байкал не отрече връзката си (всъщност тя бе известна в Турция от много години и дори се твърдеше, че ислямистите държат в ръцете си опозиционния лидер, заплашвайки го с огласяването й) и на 10 май пред телевизионните камери обяви оставката си. Дениз Байкал бе 18 години лидер на Народнорепубликанската партия. Ерудиран, със сериозна академическа подготовка, много добър оратор, но същевременно авторитарен, Дениз Байкал създаде влиятелна елитарна върхушка около себе си.

И тъкмо, когато се предполагаше, че оставката на Дениз Байкал ще доведе до разцепление, което много би улеснило и управляващата Партия за справедливостта и развитието на предстоящия на 12 септември референдум за промените в конституцията, Кемал Кълъчдароглу успя да спечели на своя страна областните организации не само в Истанбул и Анкара, а също и в Измир и Анталия, които се смятаха за крепости на Дениз Байкал, и бе издигнат за единствен кандидат за лидер на НРП на конгреса, който се състоя на 22 и 23 май в Анкара.

От присъстващите 1197 делегати Кемал Кълъчдароглу спечели 1189 гласа, постижение, което е рекордно в досегашните избори за лидер на формацията. Запознати с историята на НРП наблюдатели казват, че такова въодушевление, така силно изразено желание за промени, изразено от делегатите на конгреса, не помнят от десетилетия.

62-годишният нов лидер на НРП Кемал Кълъчдароглу е роден в Тунджели, район, населен предимно с алевити и кюрди. Има висше икономическо образование. През 80-те години е ръководил службата за социално осигуряване към министерството на финансите. От 1999 година е депутат, а през 2007 година е избран за заместник-председател на НРП. Сравняват го с Махатма Ганди (борецът за свобода и независимост на индийския народ през миналия век), не само заради външната прилика, но и заради борбата, която Кемал Кълъчдароглу поведе срещу корупцията в турския политически живот. Кълъчдароглу има имиджа на скромен, достъпен до народа, социално ориентиран лидер, чист от корупция. На последните местни избори само няколко гласа не му стигнаха, за да бъде избран за кмет на Истанбул.

В първата си реч новоизбраният лидер представи нова визия на партията. За разлика от Дениз Байкал, който акцентираше на секуларизма, Кемал Кълъчдароглу вобъще не се спря на антагонизма секуларисти-ислямисти.Той подложи на остра критика икономическата и социалната политика на Партията за справедливост и развитие, като акцентира върху безработицата, неграмотността, разслоението между бедни и богати. Послужи си с достъпен, разбираем за всички език, често наричаше премиера “Реджеп бей”, когато критикуваше правителството и авторитарния стил на Ердоган.

По думите на Кълъчдароглу главната задача пред НРП е “отвоюването на властта от ПСР”. Той акцентира върху премахването на 10-процентовия изборен праг. “За същото настояват и депутатите от Партията за мир и демокрация, това може да се смята и за едно послание към кюрдските депутати”, коментира анализаторката Фераи Тънч от в. “Хюриет”. Външната политика не зае голямо място в първата реч на новоизбрания опозиционен лидер, за което бе критикуван от анализаторите, но той все пак каза, че “външната политика трябва да се води майсторски, като в шахмата”. За връзките на Турция с ЕС Кълъчдароглу каза, че “европейската интеграция е проект, целящ модернизирането на Турция”, но призова ЕС най-сетне да заяви ще приеме или не Турция. “Не сме съгласни с двойния аршин, който се прилага към Турция”, каза новият лидер на НРП.

“Кълъчдароглу няма харизмата на Ердоган”, но тъкмо заради това привлече вниманието. Защото турският избирател се поизмори от харизматичността на турската политика…”, смята анализаторът Еюп Джан. С първите си изяви на политическата сцена Кълъчдароглу не насочи вниманието към битката с управляващите за власт, а акцентира върху корупцията, бедността и изостаналостта. За пръв път откакто е на власт, ПСР се сблъсква с такава опозиция, отбелязват анализаторите.

Подкрепата си за Кълъчдароглу като дойде лично на конгреса даде и 80-годишната Рахшан Еджевит, съпругата на покойния бивш премиер Бюлент Еджевит, който дълго време е бил лидер на Народнорепубликанската партия. През 90-те години турските социалдемократи се разцепиха между Народнорепубликанската партия на Байкал и създадената след военния преврат в Турция през 80-те години Демократична лява партия на Бюлент Еджевит. Сега доскорошните опоненти на НРП връчиха на новия лидер прочутия каскет на Бюлент Еджевит, който Кемал Кълъчдароглу сложи на главата си и така слезе от трибуната - един символичен жест на евентуално предстоящо обединение на социалдемократите.

Дали обаче този ентусиазъм ще се предаде и на турските избиратели, които засега в голямото си мнозинство подкрепят управлението на Партията на справедливостта и развитието, ще покажат събитията в бъдеще. Засега промените в опозиционната НРП се отразявват главно от светските медии, докато близките до ПСР издания са въздържани. “Вятърът на промените” ще отшуми и няма да е в състояние да затрудни Ердоган, тоест Е. нищо няма да се случи”, пише коментаторът Мехмед Фърат.

Седат Ергин от вестник “Хюриет” пише: “Само за две седмици в турската опозиция станаха радикални промени и сме свидетели на нова ситуация, която е готова да ни поднесе такива изненади, каквито стават само в държава като Турция.” Според коментатора Явуз Донат от умерения в. “Сабах”започва преструктуриране на турската политика. Но големият изпит предстои - това ще бъде референдумът на 12 септември за промените в Конституцията.

По БТА /


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2