Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 26 май 2010 г.

ТРТ - новини - 26.05.2010 г. !

Кипърските преговори продължават

Ероглу и Христофиас преговарят по имуществения въпрос

Изпратена 26.05.2010 12:29:07 UTC

Обновена 26.05.2010 12:29:07 UTC

В седалището на представителя на ООН в буферната зона в Левкоша започнаха преките преговори по кипърския въпрос между лидерите на двете общности.

Президентът на ТРСК Дервиш Ероглу и лидерът на Кипърската гръцка администрация Христофиас проведоха първите преговори по имуществените въпорси.

В изявлението на специалния представител на генералния секретар на ООН Александър Даунър след срещата бе посочено, че двамата лидери ще се срещнат отново в четвъртък следващата седмица и ще продължат въпроса за имуществото.Даунър уведоми, че Ероглу и Христофиас са приели съществуването на съгласие помежду им.

Снощи двамата кипърски лидери участваха в специалната вечеря дадена от Александър Даунър.На вечерята присъстваха и съпругите им ,както и специалните представители Кудрет Йозерсай и Йорго Якову. След вечерята,където не бяха засегнати политически въпроси, Ероглу и Христофиас заявиха че срещите им със социално-обществено характер ще продължат.

Президентът на ТРСК Дервиш Ероглу каза също, че намерението и на двете страни е да се постигне споразумение и че важното е тези намерения да продължат и на масата за преговори.
-
Гюл произнесе реч в парламента на Казахстан

Президентът на Турция Абдуллах Гюл акцентува на събитията, на които е сцена Киргизия и заяви „Инцидентите в Киргизия ни покрусиха. С президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев взехме решение да работим съвместно по въпроса. През този критичен период ще окажем необходимата подкрепа за братска Киргизия”.

Изпратена 26.05.2010 11:36:12 UTC
Обновена 26.05.2010 11:36:12 UTC

Президентът на Турция Абдуллах Гюл акцентува на събитията, на които е сцена Киргизия и заяви „Инцидентите в Киргизия ни покрусиха. С президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев взехме решение да работим съвместно по въпроса. През този критичен период ще окажем необходимата подкрепа за братска Киргизия”.

Президентът Абдуллах Гюл в последния ден от контактите си в Казахстан произнесе реч в парламента.

Президентът Гюл и президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев отправиха послания за единство и сплотеност към турския свят.Гюл в речта си в парламента на Казахстан акцентува на събитията, на които е сцена Киргизия. Президентът Гюл се позова на речта на великия вожд на турския народ Мустафа Кемал Ататюрк от 1933 година и каза дословно „Днес Русия е наш приятел и съюзник, но никой не може да каже какво ще се случи утре. В света може да бъде установен нов порядък и именно тогава Турция трябва да бъде наясно какво ще прави. В основата на приятелските ни отношения стои братството, ние сме народи с една и съща езикова и религиозна принадлежност. Турските народи трябва да бъдат единни и сплотени”. В тези рамки Гюл акцентува на проблемите пред които са изправени кипърските турци. Гюл посочи, че кипърските турци желаят да бъде намерено разрешение на Кипърския въпрос и че турския свят трябва да защитава правата на кипърските турци.

Президентът Гюл и президентът на Казахстан Назарбаев по-късно посетиха Международното оръжейно изложение. В Астана Гюл откри посолството на Турция, а след това заедно с придружаващата го делегация постави венец пред паметника на Ататюрк.
-
Станаха ясни финалистите от първия полуфинал на Евровизия

Добиха конкретност финалистите от първия полуфинал на конурса за естрадна песен „Евровизия”.

Изпратена 26.05.2010 11:45:12 UTC

Обновена 26.05.2010 11:45:12 UTC

Добиха конкретност финалистите от първия полуфинал на конурса за естрадна песен „Евровизия”.

10те страни, които се класираха за финала на първия полуфинал в който бяха представени 17 песни са: Босна и Херцеговина, Молдова, Русия, Гърция, Португалия, Беларус, Сърбия, Белгия, Албания, Исландия

Песните на Естония, Словакия, Финландия, Латвия, Полша, Малта и Македония не намериха място на финала.

Вторият полуфинал, в който ще участва турската рок група „Манга”, ще се проведе на 27 май. В него отново ще бъдат представени 17 песни и 10 от тях ще се класират на финала.

Финалът на „Евровизия” ще се състои на 29 май, събота на стадион Теленор Арена в Осло, който е най-големия закрит стадион в Северна Европа.
-
Ердоган излезе на обиколка в Латинска Америка

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган излезе на обиколка в Латинска Америка обхващаща Бразилия, Аржентина и Чили.

Изпратена 26.05.2010 11:40:57 UTC

Обновена 26.05.2010 11:40:57 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган излезе на обиколка в Латинска Америка обхващаща Бразилия, Аржентина и Чили.

В изявлението, което направи преди да отлети за Бразилия на летище Есенбога в Анкара, Ердоган каза, че политиките на Турция за разгръщане на отношенията със страните от Латинска Амарика и Карибския регион са започнали да дават своите плодове.

Ердоган отбеляза, че докато преди 10 години търговския обем със страните от региона е възлизал на 1 милиард долара, днес се е покачил на 5 милиарда и 500 милиона долара, но че целта е търговския обем да бъде повишен на 10 милиарда долара.

Ердоган посочи, че в тези рамки е придружаван от близо 150 бизнесмени.

Ердоган каза, че в Бразилия освен официалните си контакти ще участва и на Третия форум на инициативата Съюз на цивилизациите в Рио де Жанейро.
-
Преглед на чуждия печат 26.05.2010

Новини за Турция в чуждата преса

Изпратена 26.05.2010 10:40:52 UTC

Обновена 26.05.2010 10:40:52 UTC

...Гръцкият вестник Та Неа помества интервю с премиера Реджеп Тайип Ердоган.Ердоган е заявил,че искат да се отвори нова страница в отношенията между Турция и Гърция,че дълбоко вярва в турско- гръцкото сътрудничество и е поискал от гръцкия премиер Йорго Папандреу възможно най- широк диапазон на сътрудничество.Премиерът Ердоган е отбелязъл, че Турция желае установяването на мира, спокойствието и благоденствието в целия свят и в района,в който се намира и че визията на Турция е нулеви проблеми със съседните страни.

.....Японският вестник Асаши Шимбун съобщава на читателите си,че премиерът на Турция Ердоган е осъществил посещение в Атина придружаван от 400 членна делегация, в състава на която са били включени 10 министри и 150 представители на сектора на търговията. Ердоган е заявил, че иска Егейско море да бъде море не на разделението, а на мира.

....Гръцкият вестник Елефтеротипия цитира думите на премиера Ердоган, че Турция желае разрешаването на Кипърския въпрос и е готова да спомогне за разрешаването му до края на 2010 година.

....Френският вестник Фигаро се спира на посредничеството на Турция и Бразилия в иранското ядрено досие.Вестникът сочи думите на външния министър Давутоглу,че до споразумението относно ядреното гориво се е стигнало след продължили 18 часа преговори.

...Вестник Льо Темпс, издаван в Швейцария сочи,че Турция провежда интензивна дипломатическа дейност в своя район.Вестникът започвайки новината с фразата „турският премиер чества победата си” съобщава,че Турция и Бразилия са постигнали споразумение с Иран за размяна на уран и че това дипломатически успех на Турция.Според вестника това е плод на стратегията на външния министър Давутоглу за нулеви проблеми със съседните страни.

...Белгийският вестник Льо Соар също съобщава за подписания договор за размяна на уран след проведени месеци наред преговори от премиера Реджеп Тайип Ердоган и че това е успех за турската политика.

....Азърбайджанският вестник Ики Сахил се спира на отношенията между Турция и Азърбайджан.Вестникът подчертава че отношенията между двете страни с всеки изминат ден укрепват все повече и доказателство за това е споразумението за създаването на Съвет за стратегическо сътрудничество.

.....Ирландският вестник Айриш Таймс съобщава,че външният министър на Ирландия Майкъл Мартин е обявил подкрепата си за членството на Турция в ЕС и според него включването на такава голяма страна като Турция към съюза ще окаже голям принос за икономиката и търговията на района и по този начин ЕС ще се доближи до Близкия изток и Централна Азия.
-
Преглед на турския печат 26.05.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 26.05.2010 10:32:00 UTC

Обновена 26.05.2010 10:32:00 UTC

Вестник Йени Шафак съобщава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е излязал на обиколка в Латинска Америка. Вестникът отбелязва, че премиерът Ердоган, който ще посети първо Бразилия, а след това Аржентина и Чили е придружаван от 7 министри, някои депутати и многобройна делегация от бизнесмени.

Вестник Сабах предава, че външният министър Ахмет Давутоглу в речта си на срещата „ООН-Израел-Палестина” в Истанбул е казал „Региона има нужда от благоденствие и мир. Турция иска да бъде постигнато трайно разрешение”. В новината пише, че министър Давутоглу е посочил „Трябва да бъде създадена Палестинска държава, която да притежава стабилна икономика и териториална цялост”. Вестникът отбелязва, че Давутоглу, който е открил вчерашната среща организирана от ООН при домакинството на Турция е казал „Съществуват две основни човешки права. Едното е сигурността, а другото свободата. В Палестина тези две права са под голям риск”.

Вестник Стар акцентува, че политическите приятелства, които е установила Турция със страните от своя регион са съдействали за подписването на редица търговски договори. Вестникът съобщава за контактите проведени в рамките на двудневния турско-казахски делови форум в Казахстан. В новината се посочва, че на турско-казахския делови форум 1 400 фирми са установили контакти и са били уговорени сделки за 400 милиона долара. Вестникът акцентува, че президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев е казал „До 2020 година ще бъдат осъществени инвестиции на стойност 25 милиарда долара. Не пропускайте тази възможност”.

Вестник Заман съобщава, че турският оркестър за военна музика Мехтеран, който е заминал за Москва за откриването на изложбата „Съкровищата на Османските султани” в Кремълския музей е изнесъл концерт в парка „Максим Горки”.

Вестник Джумхуриет съобщва, че албанският парламент е одобрил закона за временната служба на войсковото поделение на Турските военноморски сили в Албания. В новината се отбелязва, че въпросният закон включва и сътрудничество между турската и албанската флоти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2