Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 27 май 2010 г.

ТРТ - новини - 27.05.2010 г. !

Гюл приключи 5 дневното си посещение в Казахстан

Президентът Абдуллах Гюл приключи 5 дневното си посещение в Казахстан.

Изпратена 27.05.2010 11:27:11 UTC
Обновена 27.05.2010 11:27:11 UTC
Президентът Абдуллах Гюл приключи 5 дневното си посещение в Казахстан.

В последния ден от посещението си в Казахстан президентът Гюл проследи военните маневри на казахската армия.

Абдулах Гюл бе посрещнат с възторг в турското училище, чиито основи бяха поставени през периода на 8-мия президент на Република Турция Тургут Йозал и което бе открито от 9-тия президент на Турция Сюлейман Демирел.

В рамките на официалните си контакти президентът Гюл произнесе реч в парламента на страната. Президентът Абдулах Гюл акцентува на проблемите, пред които са изправени кипърските турци и поиска турския свят да защитава правата на кипърските турци.

По-късно президентът Гюл участва на церемонията по откриването на посолството на Турция в Астана след което постави венец пред паметника на великия вожд на турския народ Мустафа Кемал Ататюрк,издигнат от президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев.

Гюл откри центъра на културата „Юнус Емре”, с което приключи контактите си в Казахстан, в рамките на които бяха уговорени сделки за близо 1 милиард долара.
-
Ердоган започна обиколката си в Южна Америка

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган започна обиколката си в Южна Америка.

Изпратена 27.05.2010 11:29:54 UTC

Обновена 27.05.2010 11:29:54 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган започна обиколката си в Южна Америка.

Двамата архитекта на историческото споразумение за размяната на иранския уран- премиерът Ердоган и държавният глава на Бразилия Лула да Силва днес ще проведат среща.

Премиерът Ердоган за пореден път акцентува на значението, което притежава споразумението подписано с Иран.

Премиерът Ердоган е на официално посещение в Бразилия- първата спирка от обиколката му в Южна Америка.

В първия ден от посещението си Ердоган откри посолството на Турция в Сао Пауло. На церемонията по откриването на посолството участваха и бразилските футболисти играещи в турските футболни отбори Бешикташ и Фенербахче Бобо и Ларс Герсон.

Премиерът Ердоган каза, че бразилските футболисти играят ролята на посланици между двете страни.

Ердоган акцентува на решителността на Турция за разгръщане на отношенията между двете страни.

Премиерът Ердоган по-късно участва на откриването на първото изложение на износни стоки в Бразилия организирано от Истанбулската търговска палата. След това Ердоган посети бразилската самолетостроителна компания „Ембраер”, която е най-голямата самолетостроителна компания в света.

Последната спирка на премиера Ердоган в Сао Пауло бе турско-бразилския делови форум, по време на който Ердоган бе удостоен с ордена на Индустриалната федерация на Сао Пауло поради приноса му за развитието на индустрията.

Ердоган в речта си на форума отправи призив към бразилските бизнесмени да инвестират в Турция и каза „Миротворната позиция, която заема Турция във външната си политика я превърна в сигурна страна. Доверието и стабилитета имат голямо значение в икономиката. Турция във всяко едно отношение е сигурна и стабилна страна и представлява много добра възможност за инвестиции на бразилските бизнесмени.

Ердоган, приключи контактите си Сао Пауло и премина в столицата град Бразилия, където ще се срещне с президента Лула да Силва.
-
ОИСР публикува доклад за изгледите пред глобалната икономика

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ заяви, че турската икономика с големия износ който е осъществила през второто тримесечие на 2009 година е направила голям отскок.

Изпратена 27.05.2010 11:55:26 UTC

Обновена 27.05.2010 11:55:26 UTC

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ заяви, че турската икономика с големия износ който е осъществила през второто тримесечие на 2009 година е направила голям отскок.

В доклада за изгледите пред глобалната икономика на ОИСР се отправя предупреждение, че големите административни дългове на развитите страни и страни като Китай представляват риск за глобалната икономика, която започна да се възстановява много по-бързо от очакваното.

В доклада на ОИСР се прогнозира, че през 2010 година глобалната икономика ще осъществи ръст от 4,6 % , а през 2011 година 4,5 %.

В доклада се коментира, че международната търговия, която нарастна с търсенето на развиващите се страни в Азия е спасила развитите страни, които понесоха сериозни щети от кризата през 2009 година.

ОИСР изразява опасението си, че публичните дългове ще продължат да се увеличават, което може да влоши състоянието на развитите икономики. Възможно е програмите за намаляване на разходите, които обявиха редица правителства в Европа, да не са достатъчни за овладяване на ситуацията, особено ако растежът им се забави.
-
8-мата Международна олимпиада по турски език бе стартирана

8-мата Международна олимпиада по турски език бе стартирана с колоритна церемония в двореца Долмабахче в Истанбул.

Изпратена 27.05.2010 12:10:14 UTC

Обновена 27.05.2010 12:12:01 UTC

8-мата Международна олимпиада по турски език бе стартирана с колоритна церемония в двореца Долмабахче в Истанбул.

На церемонията участваха редица видни имена от света на бизнеса, изкуството, политиката и пресата. Таз годишната олимпиада, в която участват 750 ученици от 120 страни се организира под мотото „Говорим един и същи език”.

Участниците в олимпиадатата ще се съревновават в различни категории като народни танци, песни и рецитиране на стихове.

8-мата Международна олимпиада по турски език ще приключи на 10ти юни с церемония по награждаването в спортната зала „Арена” в столицата Анкара.
-
Новото правителство в ТРСК получи вот на доверие...

Новото правителство в ТРСК, което бе сформирано от премиера Ирсен Кючюк получи вот на доверие от парламента.

Изпратена 27.05.2010 12:01:27 UTC

Обновена 27.05.2010 12:01:27 UTC

Новото правителство в ТРСК, което бе сформирано от премиера Ирсен Кючюк получи вот на доверие от парламента.

Новото правителство получи вот на доверие с 31 гласа „За” и 16 гласа „Против”.

След гласуването премиерът Ирсен Кючюк благодари на депутатите за оказаната подкрепа.
-
Турско-африкански форум в Истанбул

Турция продължава да води политика за разгръщане на отношенията със страните от Африка..

Изпратена 27.05.2010 10:51:06 UTC

Обновена 27.05.2010 10:51:06 UTC

В Истанбул се състоя турско-африкански делови форум. В рамките на форума бяха подписани споразумения за инвестиции на стойност 220 милиона долара. От както Турция бе обявила 2005 година за година на Африка бе придадено голямо ускорение на отношенията със страните от Африка. ЮАР със своята бързо растяща икономика се превърна в новата цел на турските инвеститори.

На деловия форум в Истанбул, на който участваха вицепрезидента на ЮАР Кгалема Мотланте, някои министри и близо 50 бизнесмени, бяха подписани споразумения за инвестиции на стойност 220 милиона долара. Гостът вицепрезидент Мотланте отправи призив към турските бизнесмени да инвестират в ЮАР.
-
Расмусен за застъпи за Турция

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен поиска от ЕС да уталожи безпокойствата на Турция за да може да бъде разгърнато сътрудничеството между НАТО и ЕС.

Изпратена 27.05.2010 11:33:48 UTC

Обновена 27.05.2010 11:33:48 UTC

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен поиска от ЕС да уталожи безпокойствата на Турция за да може да бъде разгърнато сътрудничеството между НАТО и ЕС.

Расмусен на съвместна пресконференция с върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън каза, че очаква компенсационни стъпки

от ЕС, който възпрепятства разгръщането на отношенията с НАТО действайки в разрез с начертаните рамки поради проблемите пораждани от Кипърската гръцка администрация.

Расмусен каза: "ЕС трябва да предприеме действия в отговор на опасенията, изразени от страни членки на НАТО, които не са част от ЕС" . Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен акцентува "Първо, ЕС би трябвало да включи страните, които не са негови членове, в своите операции", както например в силите на НАТО в Афганистан (ИСАФ) са включили страни, които не са членове на Алианса. Второ, ЕС трябва да сключи споразумение за сигурност с Турция, и трето, трябва да работи за сключването споразумение между Турция и Европейската агенция за отбрана".

ЕС, който действа гъвкаво по отношения на Норвегия, която е със същия статут като на Турция, не изпълнява обязаностите си към Турция поради ветото на Кипърската гръцка администрация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2