Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 6 март 2010 г.

Турция реагира остро на американския законопроект за "арменския геноцид" !

Турция реагира остро на американския законопроект за "арменския геноцид" !

Автор: Нихал Йозерган - кор. на БНР в Турция

Турският външен министър Ахмет Давутоглу призова американската администрация да спре законопроекта за „арменския геноцид”, който беше одобрен снощи от Комисията по външни отношения към долната камара на Конгреса. Веднага след като проеторезолюцията мина с 23 срещу 22 гласа, Анкара обяви, че отзовава своя посланик във Вашингтон.

Осъждам това неподходящо решение, което няма никаква стойност за турския народ, заяви президентът Абдуллах Гюл. Премиерът Реджеп Ердоган също го разкрикува остро, с аргумента че турската нация е обвинена в престъпление, с което не е свързана.

Турция никога няма да се огъне пред този политически натиск. Ако някои смятат че това е възможно, значи не ни познават достатъчно добре, предупреди на свой ред на брифинг за журналисти външният министър Ахмет Давутоглу. Той потвърди категорично изрязяваната официална турска позиция, че парламентите не могат да бъдат съдници на историята, която винаги има две страни.

Подобни решения за събития от преди 90 години могат само да прекратят текущия процес за нормализиране на турско-арменските отношения, каза още министърът и предупреди американската администрация, че стратегическото партньорство между Турция и Съединените щати може да пострада, ако Барак Обама одобри документа. Давутоглу призова всички заинтересовани страни да отворят архивите, в името на воденето на открит диалог в търсене на историческата истина.

Въпросът за затварянето на американската база в Инджирлик, изтеглянето на турския контингент от Афганистан и други санкции в знак на протест, ще бъдат обект на консултациите с отзования посланик Намък Тан и министрите от кабинета. Според Давутоглу въпросът засяга турското национално достойнство и затова ще бъде обсъден и с опозицията.

бнр / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2